Саудитски и йеменски официални лица твърдят пред в. "Уолстрийт джърнъл", че Саудитска Арабия е настоявала йеменският президент Абед Раббо Мансур Хади да се оттегли по-рано този месец, а саудитските власти до голяма степен са го заключили в дома му в Рияд и са ограничили комуникацията с него през изминалите дни.

На 7 април г-н Хади предаде властта на съвет от осем представители на различни йеменски групи, докато Саудитска Арабия търси начини да сложи край на седемгодишната гражданска война в Йемен, която предизвика хуманитарна криза и влоши отношенията на кралството с Белия дом.

Създаването на съвета беше обявено след междуйеменски консултации в Рияд, на които участниците призоваха новата властова структура да започне преговори с хутите.

По време на разговорите в Рияд саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ал Сауд връчи на йеменския президент "писмен указ", в който се излагат разпоредбите за делегиране на правомощия на съвета.

Саудитски служители също така съобщават, че са убеждавали Хади да се откаже от властта и са заплашвали да публикуват предполагаеми доказателства за корупционните му действия.

Саудитски служител обаче заяви, че Рияд "не е организирал" свалянето на Хади.

Специалният пратеник на ООН пристигна в Йемен за първи път след прекратяването на огъня между бунтовниците хусини и подкрепяните от арабската коалиция правителствени сили.

Прекратяването на огъня е резултат от поредната военна операция на Рияд. В същото време по време на седемгодишната кампания на Саудитска Арабия в Йемен са убити десетки хиляди цивилни.