Най-малко 36 души са били убити и 185 ранени за два дни при тежки боеве между сепаратистите и правителствените войски в Аден - временната столица на Йемен, съобщиха от Червения кръст, цитирани от "Франс прес".

Тежките боеве са се засилили през нощта, след като двете страни са използвали танкове и артилерия на втория ден от опита за "преврат" в южния пристанищен град, уточниха военни източници.

Оглавяваната от Саудитска Арабия военна коалиция, която подкрепя правителството в Йемен, призова днес за незабавно спиране на огъня и прекратяване на "всички форми на въоръжен конфликт" в изявление, цитирано от саудитската държавна новинарска агенция СПА.

Хусите в Йемен обявиха, че са ударили международното летище в Рияд

Хусите в Йемен обявиха, че са ударили международното летище в Рияд

От Саудитска Арабия засега няма информация

В него се изтъква, че коалицията ще предприеме "всички необходими мерки за възстановяване на сигурността и стабилността", след като по-ранните призиви за сдържаност не бяха чути.

Внезапното разгаряне на боевете добави още едно измерение към един от най-сложните конфликти в света, при който загинаха хиляди хора, а милиони са на ръба на глада.

Ръководителят на мисията на Международния комитет на Червения кръст в Йемен Карлос Баталас написа в "Туитър", че при сблъсъците в Аден са загинали 36 души, а други 185 души са били ранени. Той не е уточнил колко са цивилните жертви.

Местните жители са били блокирани по домовете си, след като петима сепаратистки бойци са били убити от снайперисти, а четирима войници са загинали при сблъсъци, уточниха военни източници, като в боевете са били хвърлени включително танкове и тежка артилерия.

Сблъсъците станаха, след като силите на сепаратистите овладяха правителствени сгради, като премиерът на Йемен определи тези действия като опит за преврат.

През нощта силите за сигурност на сепаратистите са напреднали в някои райони и са стигнали само на около километър от президентския дворец в Аден. Те също така са превзели два военни лагера край международното летище в Аден, което остава затворено втори ден.

Аден служи за седалище на подкрепяното от Саудитска Арабия правителство на президента Абед Рабу Мансур Хади, след като то беше принудено да напусне столицата Сана от бунтовниците хуси преди три години.

Сепаратистите, които искат възстановяването на Южен Йемен, който съществуваше преди 1990 г., подкрепяха силите на Хади срещу бунтовниците хуси, които са шиити, но напрежението между тях нарасна през последните месеци.

Бойци от двете страни бяха разположени в големи части на Аден, който е парализиран за втори пореден ден, след като 15 души бяха убити и десетки ранени в неделя.

Университетите, училищата и магазините остават затворени.

Военните действия избухнаха в неделя сутринта, когато проправителствените войници са попречили на поддръжници на сепаратисткия Южен преходен съвет да влязат в Аден за демонстрация.

Сепаратистите са изпратили допълнителни сили от централната провинция Мариб и южната провинция Абиан. Силите от Абиан са се отправили към Аден след сблъсъци с лоялни на правителството сили по пътя.

След като сепаратистите превзеха правителствените сгради в неделя, премиерът Ахмед Бин Дагер осъди "преврата... в Аден срещу законността и единството на страната".

Той призова оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция да се намеси в негова защита.