Атентатор самоубиец се е взривил в афганистанската столица Кабул, избивайки най-малко шестима души близо до полицейски контролно-пропускателен пункт, включително полицаи. Това обявиха властите, като засега никоя терористична групировка не е поела отговорност, отбелязва "Франс прес".

Уточнява се, че десетима полицаи и цивилни, включително жени, са били ранени при взрива.

Нападателят, който е вървял пеш, е детонирал самоубийствената си жилетка близо до контролно-пропускателния пункт край училище в центъра на Кабул, което е в същия район, където се намират финансовото и правосъдното министерство и в близост до президентския дворец.

Говорителят на полицията Басир Муджахид заяви, че е бил на около 20 м от взрива, близо където се е провела демонстрация около 30 минути преди взрива.

"Отмахнах четири тела, но на земята имаше още", посочи той, без да дава повече подробности.

Нападението е било извършено, след като стотици демонстранти са се събрали в Кабул, за да протестират срещу провала на правителството да предотврати атаките на талибански бойци в две провинции.

Афганистанските сили за сигурност претърпяха десетки жертви в тежки боеве през уикенда с талибански екстремисти в провинциите Газни и Херат.

Около 50 души от силите за сигурност са били убити при атаки късно вчера от талибански бойци на контролно-пропускателни пунктове около югозападния град Фарах и близките райони, които предизвикаха боеве в продължение на часове.

В същото време около 25 афганистански командоси са били убити в централната провинция Газни, където талибаните се сражават с милиция от предимно шиитската общност Хазара в районите Малистан и Джагори, конфликт, белязан от враждебност между етническите хазари и пущуните.