Десетки души са убити или ранени при експлозия близо до автобусен конвой, чакащ да влезе в сирийския град Алепо. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на информация от проправителствени медии и проопозиционни активисти.

Най-малко 100 души са загинали при днешния самоубийствен атентат край северния сирийски град Алепо, заяви проопозиционната организация за гражданска защита Бели каски.

Мишена на атаката, извършена с натъпкана с експлозиви камионетка, станаха блокирани автобуси с евакуирани жители на Фуа и Кафрая - две селища в контролираната почти изцяло от бунтовници северозападна провинция Идлиб. Нападението бе извършено в Рашидин - бунтовно западно предградие на големия град в Северна Сирия, Алепо.

Доброволците от групата Бели каски са изнесли най-малко 100 тела от мястото на атентата.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи по-рано за най-малко 43 убити, сред които много деца. Някои от телата били овъглени.

 

Взривът избухнал в района Рашидин в покрайнините на Алепо, където десетки автобуси с евакуирани чакали да влязат в сграда. Автобусите транспортирали предимно шиитски жители на две населени места, които бяха евакуирани съгласно сделката между воюващите страни.

Евакуират стотици от обсадени градове в Сирия

Евакуират стотици от обсадени градове в Сирия

Съгласно сключена сделка

Сирийската държавна телевизия съобщи по-рано, че броят на убитите и ранените хора е неизвестен.

Базираният във Великобритания Сирийски център за човешките права съобщава за жертви. От центъра допълват, че експлозията изглежда е причинена от бомба.

Медия, ръководена от съюзника на Дамаск - "Хизбулла", съобщава, че атентатор самоубиец е взривил кола бомба близо до конвоя.

Снимки в държавните медии показват как изглеждат последиците от експлозията. На тях се виждат тела по земята и огньове, от които излизат гъсти пламъци дим. Прозорците на автобусите са изпочупени от взрива.