Десноцентристките германски партии Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС) вероятно печелят регионалните избори, проведени в неделя в двете провинции.  В същото време партиите от управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц се представят слабо, показват прогнозите, цитирани от АП.

Прогнозите за обществените телевизии ARD и ZDF, базирани на екзитполове и частично преброяване, показаха, че ХСС, която ръководи Бавария от 1957 г., получава около 37 процента, малка промяна отпреди пет години. Тя е с около 20 пункта пред най-близкия си съперник. В Хесен се смята, че ХДС печели около 35 процента от гласовете, постигайки печалби и също така далеч пред своите съперници.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която се изкачи до второ място в националните проучвания след Съюза, няма да бъде фактор при определянето на новите правителства на държавите, тъй като други партии отказаха да работят с нея. Но прогнозите показаха, че ще спечели 15% до 16% от гласовете в Бавария и 16% до 17% в Хесен, подобрявайки двуцифрените показатели, когато тези две провинции гласуваха последно през 2018 г.

Гласуването последва кампания, белязана от недоволство от постоянните кавги в националното правителство и от натиск за намаляване на броя на мигрантите, пристигащи в Германия. Националният вътрешен министър, който ръководи федералния отговор на миграцията, претърпя тежко поражение в трудния опит да стане губернатор на родния си щат.

Германия провежда ключови регионални избори

Германия провежда ключови регионални избори

В германските провинции Бавария и Хесен консерваторите се борят да запазят властта

Около 9,4 милиона души имаха право да гласуват за новия държавен законодателен орган в Бавария и около 4,3 милиона в съседния Хесен, регион, който включва финансовата столица на Германия Франкфурт.

Двете провинции вече бяха ръководени от основния опозиционен блок на страната, съставен от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз само в Бавария.

Вотът се счита като тест за управлението на Шолц.