Затвориха избирателните секции в германските провинции Бавария и Хесен, където в неделя се проведоха регионални избори, съобщава "Дойче веле". 

Хесен от 24 години се управлява от Християндемократическия съюз (ХДС), а Бавария от 1957 г. от Християнсоциалния съюз (ХСС).

Екзит анкетите показват, че ХДС отново ще бъде най-силната партия в Хесен, увеличавайки своя дял от гласовете с повече от 8 процента. 

В Бавария десноцентристката ХСС получи 37% подкрепа в екзитполовете. Както се очаква, това му дава повече от 20% марж спрямо всяка друга страна. Това ще бъде и най-лошото представяне на ХСС в следвоенни избори в Бавария, малко по-лошо от резултата през 2018 г.

"Зелените" може да са спечелили напрегнатата надпревара за втората по големина партия в Бавария с 16% подкрепа.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" постигна успехи в двете провинции. Тя няма да бъде фактор при определянето на новите правителства на Бавария или Хесен, тъй като други партии отказаха да работят с нея. Но екзитполовете показаха, че тя печели 15% до 16% от гласовете в Бавария и 16% до 17% в Хесен. С това подобрява резултата си от вота през 2018 г.

Обикновено екзитполовете са надежден индикатор за крайните резултати.

Социалдемократите се пребориха за влизане с 8,5%, а Свободните демократи отпаднаха - както се очакваше - от провинциалния парламент на Бавария, осигурявайки си само 3% подкрепа и пропускайки препятствието от 5%.

Това означава, че сегашната коалиция Гласоподаватели без ХСС може да продължи работата си, ако партийните лидери Маркус Зьодер и Хуберт Айвангер решат, че желаят.

Проучване: Мнозинството германци са недоволни от управлението на Шолц

Проучване: Мнозинството германци са недоволни от управлението на Шолц

Въпреки констатациите на проучването, Шолц остава вторият най-популярен политик в Германия

Ключовите регионални избори в две от най-богатите германски провинции са  тест и за доверието към управляващата тройна коалиция на канцлера Олаф Шолц.

Близо 14 милиона души са имащите право на глас.