Днес заместник генералният секретар на ООН за правата на човека Иван Симонович обяви, че са получени данни за участие на деца във военните действия в Южен Судан.

„Информацията, с която разполагаме, свидетелства за масови убийства, изнасилвания, огромни разрушения, грабежи и участие на деца войници в боевете между враждуващите сили", заяви пред пресата пратеникът на ООН след четиридневното си посещение в размирната страна, цитиран от АФП.

„Това, което видях, бе същински ужас. Разрушения и смърт навсякъде в Бентиу, превърнал се в призрачен град. Лично аз видях поне 15 тела, лежащи край пътя", заяви Симонович.

Според актуализираните данни на ООН броят на бежанците от конфликта вече е достигнал 86 хил. души, повечето от които са избягали от градовете Джуба, Бор, Малакал, Бентиу и Пананг.

Очаква се в следващите седмици броят на бежанците да надхвърли 100 хил. души. Около 40 хил. са намерилите убежище в Уганда, 20 хил. южносуданци са избягали в Етиопия, 10 хил. са в Судан, а 10 хил. в Кения. През последния месец други 300 хил. души напуснаха домовете си в търсене на спасение вътре в страната.

Напрежението в страната не е спирало, след като през месец юли президентът Салва Кийр уволни целия си кабинет, включително и своя заместник Риек Мачар.

В отговор на решението Мачар, заедно с подкрепящите го племенни войски от групата Динка, започна въоръжена борба в опит да се завърне в президентския дворец. На 16 декември боевете се ожесточиха, което принуди Кийр да обяви извънредно положение.