Неидентифицирани въоръжени мъже са убили девет чуждестранни граждани в Югоизточен Иран близо до пакистанската граница, съобщи полуофициалната информационна агенция Mehr в събота, на фона на усилията на двете страни да поправят отношенията си след разменените удари през границата между тях, предава Ройтерс.

Иранската агенция съобщи, че нито едно лице или група не е поело отговорност за стрелбите в неспокойната провинция Систан-Балуджистан.

Правозащитната група "Аалваш" заяви на уебсайта си, че жертвите са пакистански работници, които са живели в автосервиз, където са работили. Други трима са ранени, се казва в съобщението.

Стрелбата е извършена, когато иранските държавни медии съобщиха, че пакистанският и иранският посланици са се върнали на постовете си, след като бяха отзовани, когато съседните страни си размениха ракетни удари миналата седмица, насочени към, както всеки каза, мишени на бойци.

Бедният регион отдавна е арена на спорадични сблъсъци между силите за сигурност и сепаратистки бойци и контрабандисти, пренасящи опиум от Афганистан, най-големият производител на дрога в света.

Иран поддържа едни от най-ниските цени на горивата в света и това обуславя контрабанда на гориво към Пакистан и Афганистан.

Разговори за намаляване на напрежението между Пакистан и Иран
Обновена

Разговори за намаляване на напрежението между Пакистан и Иран

Двете страни дават знаци за връщане към диалога