Пакистан отзова своя посланик от Иран в сряда, след като Иран наруши въздушното му пространство в "явно нарушение" на суверенитета му, каза говорителка на пакистанското външно министерство, цитирано от "Ройтерс".

Пакистан заяви във вторник, че нарушението на въздушното пространство, което според иранските държавни медии е станало, когато ирански ракети ударили две бази на екстремистката групировка Джаиш ал Адл, са довели до смъртта на две деца .

Министърът на външните работи на Иран Амир-Абдолахиан каза, че са ударили екстремисти с ракети и дронове, заявявайки, че никой пакистански гражданин не е бил умишлено атакуван

Пакистан не е потвърдил естеството на нарушението или местоположението на ударите.

Само терористи са били ударени, каза иранският външен министър в Давос, Швейцария, където участва в Световния икономически форум, твърдейки, че атакуваните са били свързани с Израел.

Провинциалните власти в Пакистан съобщиха, че две деца са били убити и няколко други са ранени от ракетни удари близо до границата с Иран.

След Ирак Техеран удари и Пакистан

След Ирак Техеран удари и Пакистан

Нова ескалация на напрежението

Нарушението е непредизвикано и явно нарушение на суверенитета на Пакистан и е "неприемливо", каза говорителката на пакистанското външно министерство Мумтаз Захра Балоч, добавяйки, че страната си запазва "правото да отговори на този незаконен акт".

Пакистан и Иран в миналото имаха нестабилни отношения, но ударите са най-известното трансгранично нахлуване през последните години.

Ударите в Пакистан дойдоха ден след подобни атаки, извършени от Техеран в други съседи, Ирак и Сирия. Багдад отзова своя посланик от Техеран, след като подкрепяните от държавата медии на Иран съобщиха, че са ударили израелски шпионски център.

Джаиш ал Адл и преди е организирал атаки срещу иранската армия на граничната зона с Пакистан.

Пакистан няма да позволи на посланика на Иран, който беше на посещение в родината си, да се върне, каза говорителят на министерството в изявление.

Длъжностни лица в югозападната провинция Белуджистан в Пакистан, която граничи с Иран, казаха, че четири ракети са ударили района Панджгур близо до границата с Иран.

"Четири ракети бяха изстреляни в село Кох-и-Сабаз, което е на около 50 км навътре в Пакистан", каза високопоставен служител от администрацията на Панджгур пред Ройтерс.

"Една джамия и три къщи бяха повредени при атаката", каза друг официален представител, добавяйки, че две млади момичета са били убити, а други трима души са ранени.

Иран разпали войната в Газа без нито един изстрел

Иран разпали войната в Газа без нито един изстрел

След инвазията на Русия в Украйна всеки нов фронт, включващ пряко или косвено Запада, работи в полза на това, което неточно наричаме страните от "Глобалния юг", като увеличава антиамериканските настроения