Корпусът на гвардейците на Ислямската революция на Иран съобщи, че е нанесъл удари с балистични ракети по няколко цели в Ирак и Сирия. Сред тях иранските сили твърдят, че атаката е била насочена срещу "израелски шпионски център" близо до Ербил, столицата на кюрдския автономен регион в Ирак, както и срещу цели в Сирия, свързани с групировката "Ислямска държава", изброи Би Би Си.

Според "Ройтерс", която се позовава на източници от разузнавателните служби, експлозиите са били чути на около 40 км от Ербил, включително консулството на САЩ и жилищни райони в района.

Държавният департамент на САЩ заяви, че американските обекти не са пострадали при удара, но осъди действията на Иран като безотговорни.

"Ние проследявахме ракетите, които удариха Северен Ирак и Сирия. Обектите и персоналът на САЩ не са пострадали", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Ейдриън Уотсън.

Властите в иракския кюрдски автономен регион съобщиха, че иранските удари са убили най-малко четирима цивилни и са ранили шестима.

Министър-председателят на региона Масрур Барзани нарече ракетния удар по Ербил "престъпление срещу кюрдския народ".

Според източници, цитирани от "Ройтерс", сред загиналите са известният кюрдски бизнесмен и мултимилионер Пешрау Дизайи и няколко членове на семейството му. Поне една ракета е попаднала в къщата му.

Агенция "Ройтерс" припомня, че Дизайи е близък до управляващия в региона клан Барзани и участва в мащабни проекти за развитие в кюрдската част на Ирак.

Според "Ройтерс" друга ракета е ударила дома на високопоставен служител на кюрдското разузнаване, а друга - кюрдски разузнавателен център. Полетите на летището в Ербил са били преустановени, твърдят източниците на агенцията.

Междувременно Корпусът на гвардейците на ислямската революция заяви, че е унищожил "шпионски центрове и сборища на антиирански терористични групи в региона".

Според изявлението на Техеран ракетният удар е бил насочен към централата на израелската разузнавателна служба "Мосад" в кюрдския регион на Ирак. Няма независимо потвърждение на твърденията.

Взривове в близост до консулството на САЩ в Ирак
Обновена

Взривове в близост до консулството на САЩ в Ирак

Техеран пое отговорност за нападението

AFP сочи, че ракетният удар е бил насочен и към инфраструктура на "Ислямска държава", разположена в Сирия.

Техеран добавя, че атаката е била в отговор на "последните престъпления на терористичните групировки, които несправедливо превърнаха в мъченици група наши скъпи сънародници в Керман и Ракка".

В началото на януари мощни експлозии избухнаха по време на събитие в град Керман, посветено на убития преди година деятел на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция Касем Сюлеймани. Около 90 души загинаха и много бяха ранени.

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава".

Иран се закани да отмъсти за атентата в Керман

Иран се закани да отмъсти за атентата в Керман

При експлозията загинаха близо сто души