Русия вече ще бъде по-малко уважавана, ще има по-малко доверие и ще се намира в по-голяма изолация.

Това заяви британският външен министър Дейвид Милибанд, който се намира на посещение в Киев.
В изявлението се коментира акта на признаване на независимостта на Южна Осетия и Абхазия.

В последните две седмици Русия доказа единствено това, че е способна да победи грузинската армия. Но днес вече Русия се намира в по-голяма изолация и тя разполага с по-малко доверие и уважение отколкото преди, се казва в изявление на Милибанд.

Той подчертава още, че въпреки показаната сериозна военна мощ, Русия е понесла сериозни сътресения. С времето тя ще понесе и последващи икономически и политически загуби.

„Ако Русия и в бъдеще желае да има влияние и да се ползва с уважение и всички преимущества от това, то следва да измени курса на действията си."

Въпреки това Милибанд посочва, че една нестабилна Русия не е в интересите на световното общество и допълва, че тя би могла да има съществен принос за обезпечаване на енергийната сигурност и борбата със световното затопляне.

"Русия трябва да изясни отношението си към териториалната цялостна своите съседи. Разбира се Русия може и трябва да защитава своите интереси в тези страни, но по принцип, тя трябва да се домогва до влияние. За постсъветско пространство да се говори - вече не е коректно, тъй като разпадането на Съветския съюз създава нова реалност, в която отделните държави имат право да защитават собствените си интереси.

"Русия трябва да изясни своето отношение и към използването на сила при решение на спорове", подчертава Дейвид Милибанд.

По мнението му международните организации следва да преразгледат своите отношениs с Русия.

Допълнително Милибанд призовава страните от Европа да направят всичко по силите си, така че да зависят по-малко от руския газ.

"Ние сме длъжни да изменим баланса в отношенията между Русия и Европа в областта на енергетиката", се казва още в изявлението на Милибанд.
На нас са нужни разнообразни, безопасни и мобилни източници на газ. Европа трябва да действа като единно цяло, когато има отношения с трета страна, такава като Русия.