Дилма Русеф призова на борба за демокрацията

Автор:

Президентът на Бразилия Дилма Русеф, срещу която днес стартира процедура по импийчмънт и тя бе принудена да се оттегли за 180 дни от поста, заяви, че ще се бори за своя пост и длъжност и призова гражданите да въстанат срещу преврата в името на демокрацията в страната.

"От името на бразилския народ аз ще се боря с всички достъпни законни средства за това да завърша своя мандат, който е до 31 декември 2018 година.

Аз ви призовавам – протестирайте, бъдете единни и се обединете. Да се борим за демокрацията... Тази борба против преврата ще бъде дълга, можем да бъдем победени, можем и да победим“, заяви Русеф.

Русеф заяви, че е невинен и честен човек, станал жертва на политически опоненти, влезли в заговор за свалянето й.

"Може да съм допускала грешки, но не съм извършила престъпление", посочи Русеф в реч, преди да напусне президентския дворец "Планалто", съпроводена от десетки свои привърженици.

Тя нарече процедурата по импийчмънт "мошеничество" и държавен преврат", скалъпен от нейни противници, жадни да заграбят властта и да отменят или орежат социалните програми. Това е трагичен момент за младата бразилска демокрация, каза досегашният държавен глава.

 

По-рано през деня Горната камара на парламента на Бразилия с 55 гласа за и 22 против потвърди продължаването на процедурата по импийчмът на президента на страната. В срок от 180 дни нейните функции ще бъдат поети от вицепрезидента Мишел Темер.

След изтичането на 180-те дни Сенатът отново трябва да се произнесе на специално заседание, под председателството на главата на Върховния съд и съдбата на Русеф ще бъде решена окончателно. Ако две трети от депутатите (54 души) подкрепят импийчмънта, тя ще трябва за напусне поста си.   

Русеф започна да изнася вещите си от президентския дворец, още преди края на процедурата по импийчмънт в Сената.

 

loading...
  • Sting_5

    на 13.05.2016 в 09:54:32 #1

    Тази "мъдрост" не е много стара. Защото комунизма е сравнително ново историческо явление. И защото в България комунизъм никога не е имало, а за комунисти да не говорим.Виж партийци и партий и партийки дал господ.Има ги в изобилие тук у нас.И всеки плюе по другите и се оправдава с "комунистите", каквито изобщо в Парламента и във властта изобщо няма. Доживяхме дотам ако искаме да видим истински жив комунист трябва да се разходим до демократична Гърция , за да се докоснем до такъв.Кога най-после и в България ще се родят истински комунисти.

Избрано

валутни курсове

USD USD

1.76599

CHF CHF

1.79171

EUR EUR

1.95583

GBP GBP

2.32160

Абонирай се

subscribe

най-четените новини за