Бразилският президент Дилма Русеф заяви, че Европа може да разчита на Бразилия за помощ в борбата с дълговата криза в еврозоната.

Тя обаче  призова правителствата да избягват драстични мерки, тъй като ще засегнат икономическия ръст.

"Бразилия е готова да поеме своята отговорност. Може да разчитате на нас", каза Русеф след края на срещата ЕС-Бразилия в Брюксел.

Бразилският президент посочи, че развитите страни трябва да предприемат мерки за стимулиране на растежа и намаляване на безработицата, а не единствено да се фокусират върху програмите за съкращаване на разходите.

Тя посочи, че глобално икономическата ситуация далеч не е розова и липсата на сътрудничество между държавите влошава положението.

Ние отново сме изправени пред сценария на рецесия, сега сме в етап "две" от кризата, каза Дилма Русеф.

Политиката на спасяване на финансовите институции доведе до огромна задлъжнялост на правителствата и сега сме изправени пред повишен риск, посочи бразилският президент.

Дилма Русеф е на първата си официална визита в Европа. Тя се срещна с високопоставени лица от ЕС, включително Жозе Мануел Барозу, Херман Ван Ромпой.

По темата за търговията Дилма Русеф добави, че споразумението за асоцииране между ЕС и страните от Литинска Америка, които влизат в групата Меркосур, може да доведе до огромни икономически и политически ползи.

Заедно със сигурност можем да развием стратегическо сътрудничество, заяви тя.

Успехът на ЕС е изключително важен за цялото човечество, посочи още Дилма Русеф, като сподели обаче неблагоприятната си прогноза за кризата в Еврозоната.
"В този случай крайно рестриктивните фискални мерки само задълбочават процесите на стагнация и ограничават възможностите за бизнес", заяви държавният глава на Бразилия, чийто опит е базиран на дълговата криза в Латинска Америка през 80-те години.

Днес икономиката на Бразилия  се нарежда на шесто място в света. По думите на Русеф излизането от криза е трудно без стимулиране на потреблението и икономическия растеж.

Дилма Русеф води голяма бизнес делегация със себе си, която ще обсъди с представители на Брюксел нови възможности за засилване на търговията със съюза.
Посещенеито подготвя и срещата на Г-20 през ноември, където ролята на бързоразвиващите се икономики като Бразилия, Индия и Китай ще бъде с подчертана важност в справенято с кризата.

От белгийската столица Русеф и бизнесделегацията пристигат в София на двудневно официално посещение по покана на президента Първанов.