Атаката на Русия срещу Украйна, която Китай отказва да осъди или дори да нарече инвазия, изпрати Пекин в дипломатически танц, за да ограничи обратния удар, докато застава до партньор, с който се сближава все повече в опозиция със Запада, пише "Ройтерс".

Китай многократно призоваваше за диалог, като външният министър Ван И каза на висши европейски служители в поредица от телефонни разговори в петък, че Китай уважава суверенитета на страните, включително и на Украйна, но че опасенията на Русия относно разширяването на НАТО на изток трябва да бъдат правилно разгледани.

След един разговор между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин, Китай заяви, че Путин е готов да участва в диалог на "високо ниво" с Украйна и Кремъл по-късно каза, че Путин е готов да изпрати делегация в Минск за разговори с представители на Украйна .

Дипломатическата увертюра с инвазия, според някои дипломати в Пекин е изненада за Китай, който не е казал на своите граждани да напуснат Украйна и който многократно обвинява Съединените щати, че преувеличават заплахата от руско нападение.

Тази седмица Пекин, който настръхва от критики за позицията си по отношение на Украйна, няма да говори директно дали Путин е казал на Китай, че планира да нахлуе, заявявайки, че Русия като независима сила не се нуждае от съгласието на Китай.

Външната политика на Китай се основава на ненамеса в делата на други страни и тя все още не е признала претенциите на Русия към Кримския регион на Украйна след нейната инвазия през 2014 г.

"Първата им реакция да отричат, че е имало инвазия, беше изненадваща за нас", каза западен дипломат в Пекин, който отказа да бъде идентифициран, предвид чувствителността на въпроса. "Това е пълно противоречие с техните дългогодишни позиции за суверенитет, териториална цялост, ненамеса."

Китай се въздържа да нарече руската атака срещу Украйна "инвазия"

Китай се въздържа да нарече руската атака срещу Украйна "инвазия"

Китай зачита суверенитета и неприкосновеността на всяка държава, но и разбира притесненията на Русия за националната й сигурност

Преди три седмици Путин се срещна със Си часове преди началото на Зимните олимпийски игри в Пекин и те подписаха широкообхватно стратегическо партньорство, насочено към противодействие на влиянието на САЩ, и казаха, че няма да имат "забранени" области на сътрудничество.

Атаката срещу Украйна, която смята Китай за най-големия си търговски партньор с двупосочна търговия на обща стойност 19 милиарда долара и с която имаше сърдечни дипломатически връзки, дойде дни след края на Олимпийските игри.

"Моето усещане е, че първоначалният им инстинкт бе да следват ступките след анексията на Крим от 2014 г., която работи за тях доста добре, където те успяха да останат далеч от схватката и да останат на заден план", каза Хелена Легарда, водещ анализатор в Mercator Institute for China Studies, Германия.

Легарда каза, че сега има повече геополитическа конкуренция, отколкото през 2014 г., и повече изпитателни погледи върху Китай.

"Хората наблюдават много по-внимателно и това "няма да вземаме страна и ще останем на заден план" вече не е жизнеспособен вариант", каза тя.

Две от най-големите държавни банки в Китай няма да финансират сделки на руснаци

Две от най-големите държавни банки в Китай няма да финансират сделки на руснаци

Сигнал за промяна на политиката

Отношенията на Пекин със Съединените щати се влошават от години и дипломатическата му подкрепа за Русия може да ускори спада на връзките със Западна Европа, най-големият експортен пазар на Китай, казват някои анализатори, макар че други смятат, че Китай е запазил пространство за маневриране.

"Ние разбираме Русия, но също така имаме и свои собствени съображения", каза Ян Ченг, професор в Шанхайския университет за международни изследвания, един от онези, които изразиха изненада от атаката на Русия.

"Но няма да е нещо, в което отношенията ни със Запада няма да бъдат засегнати изобщо".

Късно в петък в Ню Йорк Китай се въздържа от гласуване по проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която би осъдила нахлуването на Москва в Украйна.

Миналия месец Си отбеляза 30 години отношения с Украйна, приветствайки "задълбочаващото се политическо взаимно доверие" между тях. Украйна е център в инициативата "Един пояс, един път", разтеглена инфраструктура и дипломатическо начинание, което свързва Китай по-близо с Европа.

Кризата в Украйна създава несигурност за Китай през годината, в която той жадува за стабилност, като се очаква Си да осигури безпрецедентен трети лидерски мандат през есента.

"Това е много неблагоприятна ситуация, в която неподготвен Китай бе завлечен от Русия", каза Ву Цян, политически анализатор, базиран в Пекин.

Само Русия блокира в ООН резолюция за Украйна, Китай се въздържа

Само Русия блокира в ООН резолюция за Украйна, Китай се въздържа

Съветът за сигурност не успя да спре агресията в Европа, остава генералната асамблея на ООН