На фона на нарастващото напрежение между Москва и Киев САЩ трябва да останат много бдителни относно плановете на руското ръководство, каза директорът на ЦРУ Бил Бърнс.

"Никога не бих подценил склонността на президента Путин да поема рискове с Украйна", каза Бърнс на събитие, организирано от в. "Уолстрийт джърнъл".

Той отбеляза, че е важно да се отговори на руската политика спрямо Украйна със силна комбинация от възпиране и оръжия на дипломацията.

Десет точки на напрежение между САЩ и Русия, които ще обсъдят Байдън и Путин

Десет точки на напрежение между САЩ и Русия, които ще обсъдят Байдън и Путин

Разговорът им чрез видеовръзка ще се проведе утре

Изявлението на Бърнс беше направено преди срещата във видео формат между президентите на САЩ Джо Байдън и Русия Владимир Путин, която ще се проведе във вторник вечерта.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън каза пред репортери, че американският президент планира да използва тази среща, за да предупреди Москва срещу нахлуване в Украйна, което ще доведе до сериозни икономически санкции срещу Руската федерация.

Източници в медиите не изключват, че една от опциите може да са санкции срещу най-големите руски банки и прекъсване на връзката с платежната система SWIFT.