Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност, заплаши Европа и САЩ с хиперзвуково оръжие.

Изявлението му е в отговор на думите на американския генерал в оставка Бен Ходжис, който заявил, че "Вашингтон ще атакува руския Черноморски флот, ако руският президент Владимир Путин използва ядрено оръжие в Украйна".

"Не е нужно разни пенсионирани идиоти с генералски лампази да ни плашат с приказки за удар на НАТО по Крим. Хиперзвуковите оръжия гарантирано ще достигат цели в Европа и САЩ много по-бързо", написа Медведев в канала си в Telegram.

Той заявява, че "Русия е избрала своя път и няма връщане назад".

"Но западният истаблишмънт, както и всички граждани на страните от НАТО, трябва да разберат, че Русия е избрала своя път. И няма връщане назад", казва Медведев.

Постовете на Медведев идват в първия ден след официалното обявяване на частична мобилизация в Русия на фона на успеха на украинската офанзива, която започна на 6 септември. Те са и своеобразно изострено и по-конкретно допълнение на изявленията на руския президент Владимир Путин, който още в първия си коментар на ситуацията на фронта заяви, че всъщност руските сили не са се изявили напълно.

Вчера Путин заяви и че срещу Русия се води ядрен шантаж и увери, че Москва ще използва всички налични средства, за да застраши териториалната цялост на страната и суверинитета си.

Освен това държавният глава посочи, че Западът се опитва да отслаби, раздели и унищожи Русия. Според Путин Западът директно говори за това как е успял да разцепи СССР през 1991 г. и е време Русия да даде достоен отговор.