Дмитрий Рогозин, бивш вицепремиер в руското правителство и ръководител на Роскосмос, и Виталий Хоценко, председател на правителството на самопровъзгласилата се Донецка народна република, са били ранени в сряда вечерта, когато Донецк е бил обстрелван, съобщи Би Би Си.

Както уверяват от обкръжението на Рогозин и Хоценко, няма опасност за живота им. Самият Рогозин заяви пред руската държавна телевизия RT, че е бил ранен в гърба от шрапнел. Според него шрапнелът е проникнал на сантиметър от гръбначния му стълб.

"Ще живея", увери Рогозин, който според официалните данни ръководи група военни съветници в Донбас - "Царските вълци".

Изданието Baza съобщава, че според неговите данни Рогозин е получил мекотъканна рана от шрапнел в главата, проникваща рана от шрапнел в седалището и проникваща рана от шрапнел в лявото бедро.

По все още непотвърдени данни в резултат на тази стрелба има загинали и няколко души са ранени.

Според съобщенията от мястото на инцидента Рогозин и Хоценко са били ранени в ресторант "Шеш-Беш", където Рогозин е празнувал рождения си ден (в сряда той навърши 59 години).

По-късно от болницата Рогозин разказа за нараняванията и състоянието си:

"Беше работна среща, в тесен кръг и в спокойна атмосфера след завръщане от една от нашите доброволчески части. Ние живяхме в този хотел през последните месеци и за 8 години врагът никога не е обстрелвал това място. Някой е предоставил информация и около 19:45 имаше няколко точни попадения, включително и в мястото, където се намирахме директно. Били са с калибър 120 или 155 мм. Имам рана, метален фрагмент с размери 3х4 мм, влязъл над дясната лопатка. Предстои операция. Няколко други близки хора бяха ранени."

Лекарите обаче заявиха, че шрапнелът, който е попаднал само на няколко сантиметра от гръбначния стълб е невъзможно да бъде остранен оперативно. Негов помощник заяви, че лекарите оказват необходимото съдействие на Дмитрий Рогозин и специалистите от група военни съветници, попаднали заедно с него под обстрел в Донецк. Дмитрий Рогозин оценява състоянието си като задоволително", каза помощникът му.

Според него тази сутрин на бившия ръководител на Роскосмос е направена нова превръзка. "Според заключението на лекарите фрагментът от снаряд, попаднал в гръбначния стълб, не може да бъде отстранен. Дмитрий Рогозин отказва да бъде евакуиран в лечебни заведения в други региони на Русия, докато състоянието на другите ранени не бъде стабилизирано", добави той, цитиран от ТАСС.

Рогозин: Враговете ни трябва да бъдат по-учтиви с Русия

Рогозин: Враговете ни трябва да бъдат по-учтиви с Русия

Отново похвали качествата на ракетата "Сармат"

58-годишният Рогозин бе начело на "Роскосмос" в продължение на малко повече от четири години, като пое поста от края на май 2018 г. По образование той е журналист. Беше уволнен от поста през лятото на тази година, след редица резки изказвания, макар и в официалната линия на Кремъл. През юни Рогозин отправи косвена заплаха към българите с ядрена ракета "Сармат".