Благодаря на българския парламент за историческото гласуване за предоставянето на първия пакет военна помощ, написа в Туитър украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от руската служа на Би Би Си.

От британската медия отбелязват, че българският парламент одобри изпращането за първи път на военна помощ за Украйна от началото на войната, като се уточнява, че България беше една от малкото европейски страни, които не участваха в усилията на международната общност да окаже военна помощ на Киев.

Пълният списък на това, което ще бъде предадено на Киев, е класифициран, но от София казват, че това са предимно леко въоръжение и боеприпаси. В транша не са включени зенитно-ракетни системи и изтребители, от които Киев се нуждае най-много

Въпреки факта, че преди това България не е изпращала директно въоръжени помощи на Украйна, българските оръжейни производители рязко увеличиха износа заради поръчки от други страни, отбелязва Ройтерс.

През август България сключи сделка за износ на оръжия на стойност над 500 милиона долара: по-голямата част от произведените оръжия ще отидат за Полша, един от ключовите разпределителни центрове на военна помощ за Украйна.