Депутатите приеха проекта на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. Народните представители гласуваха със 148 гласа "за", 46 гласа "против" и 1 "въздържал се".

ГЕРБ/СДС - 59 гласа "за"

ПП - 40 гласа "за" и 1 "въздържал се" (Асен Василев)

ДПС - 27 гласа "за"

"Възраждане" - 26 "против"

БСП - 20 гласа "против" и 1 глас "за" (Явор Божанков)

ДБ - 15 гласа "за"

БВ - 6 гласа "за"

Законотворците ратифицираха и споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Вносител както на проекта на решение, така и на споразумението, е Министерски съвет.

По време на дебатите Стоян Михалев от "Демократична България" заяви, че ще подкрепят изпращането на военна помощ на Украйна. С това решение се стъпва на картата на цивилизования свят, коментира Михалев.

Защо не извадихте хартия да напишете на лист какво се случва в пленарна зала, а извадихте телефони си и използвахте тези "американски капиталистически технологии", заяде се Михалев с БСП и с бойкота на социалистите. Той призова да не се ограничава свободата на народния представител.

БСП с телефони в ръце бойкотират закритото заседание на парламента за военната помощ за Украйна

БСП с телефони в ръце бойкотират закритото заседание на парламента за военната помощ за Украйна

Гуцанов плаши: Ще носите отговорност такава, каквато дори не може да предположите

Според депутата от БСП Борислав Гуцанов България никога не е доставяла оръжия на Украйна. Оръжията, които излизат от България, се изнасят за повече от 50 страни по света, а България като страна не изнася оръжия за Украйна. Моля правете разлика за това дали България изнася оръжия или фирми, които търгуват с други страни, изнасят оръжия, призова Гуцанов. Никога оръжието не е довело до нищо добро, подчерта депутатът от БСП.

Гуцанов отново настоя изпълнителната власт и президентът Румен Радев да присъства в парламента, когато се обсъжда темата за военната помощ за Украйна.

Явор Божанков от БСП ясно се противопостави на позицията на социалистите и отсече, че Русия няма да спечели войната с Украйна. Войната рано или късно ще свърши, но е срамно България да не бъде част от развитите страни, каза още той.

Стоян Таслаков от "Възраждане" заяви: "Разбирам, че вашите избиратели са гласували за евроатлантици, но получиха европалети." Репликата му беше насочена към депутатите от ДБ. "Възраждане" няма да подкрепи решението за даване на военна помощ за Украйна.

Христо Гаджев от ГЕРБ заяви, че е останал изненадан от позицията на Явор Божанков, но го поздрави за нея. Той се надява войната да приключи час по-скоро, за да може цивилното население и инфраструктура на Украйна да бъдат защитено.

Любен Дилов-син също коментира изненадата Божанков в пленарна зала, като посочи, че разминаванията му с позициите на БСП са като разминаванията между паркинсона и плурализма. Логично е всеки човек, който принадлежи към цивилизационното семейство, да знае, че няма да има мир, докато трае това поведение на Русия. Ако Путин утре реши, че иска Молдова, мир ли ще има, запита Дилов, като още веднъж поздрави колегата си Явор Божанков за изразената позиция.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова реагира на казаното от съпартиеца ѝ Божанков. Има изгледи за мир в Украйна и той ще настъпи в определен момент. Трябва да дадем гаранции за Русия, позова се Нинова на думите на президента на Франция Еманюел Макрон. Рано или късно в Украйна ще има мир и ще бъде наложен с дипломатически преговори и разговори. Позицията на БСП е за мир, който да бъде решен с дипломатически преговори и разговори, настоя Нинова.

"Не всички правят така и не дават оръжия за Украйна, като помагат с медицинска помощ и приемат бежанци. Спрете да повтаряте като навито с ключ човече, че така правят другите държави, затова така ще правим и ние", призова соцводачката. Тя запита депутатите дали знаят какво ще се гласува днес? До започване на заседанието 16 депутати от 240 са прочели какво ще гласуват днес, възмутена е Нинова. Тя добави, че останалите депутати покорно и невежо ще натиснат копчето за най-важните въпроси за България. Явор Божанков, Асен Василев имат различни мнения, но важното е колективното политическо мнение - това ни въвлича във войната и е против български национален интерес, отсече Нинова.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова да не се употребява темата за военната помощ за тясно партийни интереси.

Депутатите се скараха за оръжията за Украйна, за чувалите с трупове и кой кого натиска с ботуши

Депутатите се скараха за оръжията за Украйна, за чувалите с трупове и кой кого натиска с ботуши

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи случващото се като скандално