Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова страните от Европейския съюз да предоставят на страната му перспектива за членство в общността, яснота за стъпките, които предстоят в бъдеще, предаде агенция "Униан".

"Вчера на всички срещи с европейски колеги, които имах в Мюнхен (по време на Мюнхенската конференция по сигурността - б. р.), им казвах тези прости думи: колеги, време да се предостави на Украйна европейска перспектива. Ясно да се определи и ясно да се каже, че Украйна ще бъде член на Европейския съюз." - заяви Кулеба по време на онлайн брифинг.

Министърът подчерта, че това трябва да се направи именно сега.

"Защото това ще бъде ясен сигнал към Русия: каквото и да правите и до каквито и провокации да прибягвате, Украйна е европейска държава във всеки смисъл и Украйна ще бъде член на Европейския съюз", посочи външният министър.

САЩ разполагат с нови данни за предстояща атака на Русия срещу Украйна

САЩ разполагат с нови данни за предстояща атака на Русия срещу Украйна

На военните командири са дадени разпореждания за нахлуване…

Според него това би било и сигнал към украинския народ: "Каквото и да се опита да направи Русия, както и да се опитва да върне хода на историята, Украйна и украинският народ ще бъдат част от голямото европейско семейство."

"Това би бил извънредно мощен и своевременен сигнал. Сега не е време да се продължава с колебанията, с безкрайните дискусии какво може и какво не може да се прави. Сега е време да се вземат решения. Тежката и сложна ситуация не може да се реши без вземане на сложни решения, затова призоваваме партньорите да отхвърлят колебанията, да отхвърлят всички необосновани опасения и ясно да кажат: Украйна е част от нас. Ние сме едно цяло." - подчерта Кулеба.

По думите му, сега европейските страни - дори тези, които са се отнасяли скептично към членството на Украйна в ЕС, са започнали да се замислят над този въпрос.