В Сирия гласуват за нов парламент. От изборите се очакват малко изненади, но могат да доведат до конституционна поправка за удължаване на мандата на президента Башар Асад, предаде АП.

Това е четвъртото гласуване в Сирия след масовите антиправителствени протести и бруталното им потушаване от страна на силите за сигурност, което доведе до гражданската война през 2011 г.

Тази година има 1516 одобрени от правителството кандидати, които участват в 250-местното Народно събрание. Създадени са около 8 151 избирателни секции в 15 избирателни района в районите, контролирани от правителството.

Броят на имащите право на глас не е обявен, като на парламентарните избори, за разлика от президентските избори, милионите сирийци от диаспората, чийто брой нарасна след гражданската война, нямат право да гласуват.

10 години война, а Башар Асад стои начело на Сирия

10 години война, а Башар Асад стои начело на Сирия

Но това е пирова победа, защото той трябва да сподели властта си с иранските и руските си спасители

В южната провинция Свейда, населена предимно от друзите, където антиправителствени протести се провеждат редовно от близо година, мнозина призоваха за бойкот на изборите.

Партията "Баас" на Асад спечели 166 места на изборите през 2020 г., което представлява близо две трети от всички места, плюс 17 членове от съюзнически партии. Други 67 места отидоха за независими кандидати.

Владимир Пран, независим съветник по преходните политически и изборни процеси, обясни, че състезателната част от изборния процес в Сирия идва преди гласоподавателите да отидат до урните, по време на първичния процес на партията Баас, когато членовете на партията гласуват имената на кандидатите, които да са в окончателния списък.

"Изборите наистина вече приключиха... с края на първичния процес", каза той. След като списъкът на партията Баас бъде завършен, "можете да проверите списъка и резултатите и ще видите, че буквално всички те ще бъдат в парламента", подчерта Пран.

Броят на лица, които са на ръководни позиции и попаднаха във финалния лист, тази година е малък, което предполага разместване в партията Баас.

Загинали и ранени при удари в Северозападна Сирия

Загинали и ранени при удари в Северозападна Сирия

Това се случва два дни след една от най-смъртоносните атаки срещу правителствена цел в страната

Марун Сфейр, консултант по преходните изборни и политически процеси, каза, че 169-те кандидати, издигнати само от партията Баас, са над границата от 167 депутати, необходими за предлагане на конституционна поправка, защита на президента от обвинение в държавна измяна и налагане на вето на законодателство.

Като се добавят към тези кандидати още 16 съюзници на "Баас", които се кандидатират в същата листа, "не ви достигат само трима депутати от три четвърти от парламента, което е необходимо за (приемане) на конституционна поправка", обясни още Сфейр.

Въпреки че остават 65 свободни места за независими кандидати, според Сфейр не трябва да се очаква те да представляват истински опозиционен блок.

"Всички те са предварително проверени, за да се гарантира, че всички са лоялни или без никаква заплаха", продължи той.

По закон това е последният мандат на Башад Асад, за който той може да се кандидатира и неговото президентство приключва през 2028 година. По този подов се очаква следващият парламент да се опита да приеме конституционна поправка за удължаване на мандата му.

Турция затвори границата със Сирия след избухване на насилие и в двете страни

Турция затвори границата със Сирия след избухване на насилие и в двете страни

В Турция полицията задържа 474 души, замесени в атаки, насочени срещу сирийската общност в цялата страна