От 6 000 до 10 000 бойци на терористичната група "Ислямска държава" (ДАЕШ) все още действат в Ирак и Сирия. Това заяви в сряда шефът на ООН за борба с тероризма, цитиран от Анадолската агенция.

По време на брифинг на Съвета за сигурност на ООН, Владимир Воронков, заместник-генерален секретар на Службата за борба с тероризма на ООН, призова държавите-членки да продължат борбата срещу терористичната група, за да предотвратят нейното разширяване.

"През отчетния период групировката продължи да извършва атаки, включително нападения, засади и взривяване на крайпътни бомби в двете страни. Освен това продължи да атакува правителствени сили и цивилни с очевидна цел натиск върху властите", каза Воронков.

Той предупреди, че групировката е известна със способността си да се прегрупира и дори да засили дейността си след големи поражения.

Десетки загинали при двойно нападение на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

Десетки загинали при двойно нападение на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

Елиминирани са 23-ма бойци на ИДИЛ

"Военни операции за борба с тероризма може да са необходими, но са необходими цялостни мерки със силен акцент върху превенцията, за да се справим с динамиката, която подхранва привлекателността на тероризма", добави той.

Миналата седмица лидерът на ДАЕШ Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши беше убит, след като се взриви по време на операция на американските сили в Северна Сирия. Ал-Курайши, чието истинско име е Амир Мохамед Саид Абдул Рахман Ал-Маула, пое властта, след като Абу Бакр ал Багдади беше убит от САЩ през 2019 г.

Воронков подчерта, че е изключително важно да се надгради инерцията след смъртта на Ал-Курайши.

"Сега е моментът да се справим с оплакванията, които ДАЕШ и други терористични групи използват със своята пропаганда, за да привлекат нови последователи. Трябва да се съсредоточим върху възстановяването на човешкото достойнство, доверието и социалното сближаване", каза той.

Байдън: Лидерът на "Ислямска държава" е убит

Байдън: Лидерът на "Ислямска държава" е убит

Това се е случило при спецакцията на американските военни в Сирия

"Това трябва да започне с справяне с отчайващата ситуация в лагерите за разселване и местата за задържане в Сирия и Ирак.