Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да реши в рамките на следващите 24 часа дали да удължи срока за военната операция за евакуация на американци от Афганистан след 31 август. Това съобщи в понеделник Ройтерс, позовавайки се на източник в администрацията на Вашингтон.

Според тази информация някои съветници на американския президент се противопоставят на удължаването на операцията от съображения за сигурност. Представител на администрацията заяви, че Байдън може да съобщи намеренията си по този въпрос на извънредната среща на високо равнище на Г-7 за ситуацията в Афганистан, която ще се проведе във вторник чрез видеовръзка.

Бойци от радикалното движение на талибаните влязоха в Кабул без бой на 15 август и установиха пълен контрол над афганистанската столица в рамките на няколко часа.

Талибаните предупредиха за последствия след 31 август, ако има още чужди войски в Кабул

Талибаните предупредиха за последствия след 31 август, ако има още чужди войски в Кабул

Шахин за бягащите афганистанци: Това е икономическа миграция, правата са като в Британия, но жените са с хиджаб

Афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че напуска страната, за да предотврати кръвопролития.

Вицепрезидентът на републиката Амрула Салех каза, че в отсъствието на държавния глава той става временно изпълняващ длъжността на държавата според конституцията и призова за въоръжена съпротива срещу талибаните.

Западните държави евакуират своите граждани и персонала на посолствата си. Евакуацията на афганистанците, които си сътрудничат с коалицията и техните семейства, също е в ход.