Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че евакуацията на всички афганистански сътрудници на западните страни преди 31 август е "невъзможна", съобщава "Франс прес".

Той обвини САЩ за това, че с мерките си за сигурност на летището в Кабул затрудняват такава евакуация.

Американската администрация постави срок до края на август за окончателно изтегляне на войските на САЩ от Афганистан и възнамерява да изведе от страната над 30 000 американци и цивилни афганистанци.

По думи на Борел обаче това е математически невъзможно.

Хиляди чакат евакуация на летището в Кабул, има риск от терористични атаки

Хиляди чакат евакуация на летището в Кабул, има риск от терористични атаки

Американските ВВС са евакуирали 18 000 души…

Той обясни, че проблемът е в достъпа до летището. "Мерките за контрол и безопасност на американците са много строги. Ние ги помолихме да проявят гъвкавост. Не успяваме да вкараме там нашите сътрудници", посочи той.

Само в представителството на ЕС в Кабул има около 400 афганистански сътрудници и техните семейства. Въпреки че Брюксел даде уверение, че ще ги евакуира, досега едва 150 от тях са стигнали до Испания.

Борел обясни, че в Кабул има две летища, но гражданското е в ръцете на талибаните и оттам няма полети. Американците пък контролират военното летище. Той поясни, че в днешния самолет до Мадрид 1/3 от пътниците са били американски граждани. Ако американците си заминат, европейците нямат военния капацитет да се заемат с военното летище и неговата безопасност, така че талибаните ще го превземат, предупреди Борел.

Според него е необходимо да се проведат разговори с талибаните. Той обаче подчерта, че да се говори с тях, не означава да бъдат признати.

ЕС не признава талибаните

ЕС не признава талибаните

Урсула фон дер Лайен каза, че няма да водят политически разговори с тях