На летището в Кабул има около 10 000 души, които са преминали необходимите формалности преди отпътуване, но все още не могат да излетят, съобщи CNN.

В Катар, където САЩ превозват пътниците от афганистанската столица възможностите за приемане на нови пристигащи са практически изчерпани. Затова американската страна се е споразумяла с Германия военновъздушната база "Рамщайн" да се използва като междинна база за желаещите да напуснат Афганистан.

Междувременно стана ясно, че американските военни създават "алтернативни маршрути" до летището в Кабул поради терористична заплаха. Президентът Джо Байдън обсъди с екипа си по сигурността ситуацията в Афганистан и рисковете от атака от страна на ИДИЛ.

Байдън заяви, че това е една от най-сложните и рисковани спасителни операции в историята.

"Тази мисия по евакуация е опасна. Тя е свързана с риск за нашите въоръжени сили и се провежда в трудни условия." - подчерта президентът на САЩ. Той предупреди напускащите страната, че не може да се дадат гаранции за тяхната сигурност.

Самите американски военни предупредиха сънародниците си, че пътуването до летището е опасно, тъй като талибаните са поставили пропускателни пунктове и има струпвания от хора. Би Би Си съобщи, че е била организирана операция за евакуиране на хора с хеликоптери от един от кабулските хотели.

Талибаните пускат само чужденци до летището в Кабул

Талибаните пускат само чужденци до летището в Кабул

Твърдят, че ще зачитат различните раси и религии, дават на жените всички права по шариата и забраняват всякакви наркотици

Същевременно Байдън увери, че САЩ ще използват всички възможни ресурси, за да обезпечат сигурността на американците и техните съюзници в Афганистан. По думите му, Съединените щати се ангажират да изведат от страната между 50 и 65 хиляди афганистански съюзници.

От своя страна върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел определи като математическо невъзможно да се евакуират 60 хиляди души до края на месеца.

"Доколкото ми е известно, досега американците не са заявявали, че ще останат и след 31 август, но може да размислят. Те иска да евакуират 60 хиляди души до края на месеца. Това е математически невъзможно." - заяви Борел пред AFP.

Блинкън: САЩ се координират със съюзниците от НАТО за Афганистан

Блинкън: САЩ се координират със съюзниците от НАТО за Афганистан

Със Столтенберг очакват с нетърпение срещата на външните министри на НАТО

Междувременно НАТО предупреди талибаните да не пречат на евакуацията.

"Очакваме талибаните да осигурят на всички чужденци, както и на гражданите на Афганистан, които искат да напуснат страната, възможност да го направят безопасно." - заявил генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг.

По-рано се появиха съобщения, че талибаните вече преследват афганистанци, които са работили с въоръжените сили на западните страни или предишното афганистанско правителство.

От 14 август досега американските ВВС са евакуирали около 13 хиляди души от кабулското летище, а от месец юли техният брой е над 18 хиляди.

Към момента летището в Кабул се охранява от 4500 американски и 900 британски военни. Всички полети се обслужват от въоръжените сили на САЩ.

Припомняме, в събота у нас се завърнаха петима българи, евакуирани от Кабул със самолет на румънските ВВС.

Петима българи, евакуирани от Кабул от румънските ВВС, вече са у нас

Петима българи, евакуирани от Кабул от румънските ВВС, вече са у нас

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев е благодарил…