При засилени мерки за сигурност в египетската столица Кайро продължи делото срещу бившия лидер на страната Хосни Мубарак. Ексдържавният глава се яви пред съда по делото за смъртта на десетки демонстранти, убити при масовите протести  в Египет.

Освен Мубарак, по делото се явяват и двамата му синове Гамал и Алаа, бившият вътрешен министър Хабиб ал Адли и шестима висши полицейски служители. Експрезидентът е разследван и по обвинения за корупция.

Както и на първото заседание по делото, и сега той бе транспортиран в съдебната зала на болнично легло, което бе сложено в специално изградена в залата клетка с решетки.

Стотици демонстранти се събраха пред съда, където се гледа делото срещу Мубарак. Негови привърженици скандираха „Хосни Мубарак не е Саддам", „Той е египтянин до смърт!". Пред съдебната сграда са и много противници на бившия лидер, които настояват за справедливо наказание. Съд, събуди се! Мубарак уби брат ми. Екзекутирайте убиеца", цитира АП думите на един от тях.

Въпреки засилените мерки за сигурност между двете групи избухнаха сблъсъци.

Като ключови за хода на делото и решаващи за съдбата на 83-годишния Мубарак се определят евентуалните показания на Мохамед Хусеин Тантауи. Той заемаше поста министър на отбраната в продължение на две десетилетия при управлението на бившия вече лидер. В момента е начело на военния съвет, който пое управлението след падането на власт на египетския президент

Адвокатите на Мубарак настояват да бъдат разпитани около 1600 свидетели.

Днешното съдебно заседание приключи с насрочване на дата, на която ще започне изслушването на свидетелските показания. Това ще се случи на 5 септември.

Съдията Ахмед Рефаат постанови делото да бъде обединено с това на бившия министър на вътрешните работи Хабиб ал Адли и заяви, че до произнасяне на присъдата процесът няма да бъде предаван пряко по телевизията

Хосни Мубарак управлява Египет 30 години, но бе принуден да се оттегли от власт след масови протести срещу управлението му. Срещу него веднага бяха заведени дела не само за злоупотреби, но и за убийствата на стотици протестиращи.