Български социалисти и представители на политическа партия "Възраждане" се събраха на прием в руското посолство в София, организиран по случай предстоящия Ден на Русия (12 юни). Това разказа ТАСС вчера вечерта, като се позова на свой кореспондент на място. Имена в информацията не се посочват, но има съпровождащо видео, което е хванало в кадър евродепутатът Петър Курумбашев, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и лидерът на АБВ, част от Левицата Румен Петков.

На снимка, публикувана отделно в профила на Руското посолство у нас, Митрофанова получава голям букет цветя от председателя на БЧК Христо Григоров.

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова приветства гостите на тържеството, като отбеляза, че в момента всички живеят в епоха на кардинални промени. "Всички ние живеем в трудно време, в период на глобални кардинални промени, които оформят координатната система на новия многополюсен световен ред. В тези условия Русия, като активен субект на протичащите процеси, се стреми не само да осигури спазването на своите интереси, но и да формулира разбираеми за повечето държави принципи на международните отношения, основани на взаимно уважение и равенство, изключващи господството и хегемонията на едни над други", подчерта Митрофанова.

Дипломатът отбеляза, че страните, които са поели функцията на "жандарми на планетата", активно се противопоставят на Русия, но не постигат желаните резултати, въпреки че създават определени трудности. "Искам да ви уверя, че въпреки усилията на т.нар. колективен Запад Русия ще продължи напред", заяви Митрофанова.

Тя порица властите у нас, че "уверено се придържат към антируския наратив" и "въвличат страната в конфликта в Украйна".

"Въпреки че възгледите на българските граждани за актуалния дневен ред далеч не са еднородни, официална София уверено се придържа към антируския наратив. Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна - било то чрез снабдяване на киевския режим с боеприпаси или например чрез евентуалното изпращане на национален контингент в зоната на военните действия, несъмнено ще има негативни последици за двустранния диалог", каза още Митрофанова.

Посланикът на Русия в България изрази увереност, че сегашното "положение на нещата ще се оправи с времето" и че дипломатическите отношения между двете държави ще получат своето ново развитие.

Тагарев: Ще даваме оръжие на Украйна, за да гарантираме нашата сигурност

Тагарев: Ще даваме оръжие на Украйна, за да гарантираме нашата сигурност

Има консенсус между ГЕРБ и ПП/ДБ за поне 2% от БВП за отбрана