Докато вниманието в Азия беше съсредоточено върху ядрената криза, предизвикана от Северна Корея през изминалата година, Китай е продължил да инсталира високочестотни радари и други съоръжения, които могат да бъдат използвани за военни цели, на изкуствените си острови в Южнокитайско море, предупреждава американски мозъчен тръст в свой доклад, цитиран от "Ройтерс".

Действията на Китай включват работа по съоръжения, покриващи площ от 29 хектара на островите Спратли и Парасел, територии, които са обект на спор с няколко други азиатски страни, уточняват от Центъра за стратегически и международни изследвания, чието седалище е във Вашингтон. От мозъчния тръст се позовават на сателитни снимки.

САЩ и техните съюзници се противопоставят на изграждането на изкуствени острови от страна на Китай в Южнокитайско море, както и на тяхното милитаризиране, предвид обстоятелството, че Пекин планира да ги използва, за да отказва достъп до стратегически морски маршрути.

"Напълно нормално е Китай да извършва мирно строителство и да изгражда основно отбранително оборудване на своя собствена суверенна територия", изтъкна говорител на външното министерство на Китай в отговор на въпрос относно доклада на американския тинк танк.

"Ние смятаме, че някои хора, които имат скрити мотиви, правят от мухата слон и сеят раздори", натъртиха от китайското външно ведомство.

В доклада на американския мозъчен тръст се изтъква, че през последните няколко месеца Китай е изградил внушителен брой нови високочестотни радари в северната част на островите Спратли.

Допълва се, че на един от рифовете са били видени завършени тунели, чието предназначение вероятно е за съхранение на боеприпаси, както и радарна антена и радарни куполи.

Строителството на друг риф включвало подземен склад за боеприпаси и хангари, съоръжения за съхранение на ракети и радари.

На Параселските острови пък продължавали по-малко мащабни работи, които включват ново летище за хеликоптери и вятърни турбини и две големи радарни кули.

Подчертава се, че последното е особено важно, тъй като водите около Параселските острови са били терен на неотдавнашни инциденти между Китай и Виетнам и множество американски операции за осигуряване на свободата на навигацията, които американският военноморски флот използва, за да потвърди правото си на свободно преминаване в международни води.