Израелски войски и палестински въоръжени бойци се сблъскаха в Ивицата Газа през уикенда, казаха и двете страни в неделя, докато на фона посредническите страни търсеха обща основа за евентуално прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, предава "Ройтерс".

Перспективите за осигуряване на каквото и да е примирие обаче изглеждат несигурни, като Израел заяви, че успоредно с това планира да разшири атаката си, за да унищожи "Хамас".

Най-малко 86 палестинци са били убити при израелски удари от събота, съобщиха медици. Израелската армия съобщи, че двама войници са загинали в боевете в южната част на Газа и че нейните сили са убили или заловили няколко палестински въоръжени мъже в Зейтун и на други места.

Израелският министър-председател Нетаняху в неделя каза, че все още не е ясно дали сделката за заложници ще се материализира от текущите преговори, като отказа да обсъди конкретни подробности, но каза, че ислямистката въоръжена групировка Хамас трябва "да се сведе до разумна ситуация ."

Нетаняху, говорейки в интервю за CBS News, добави, че ще се срещне със служители по-късно в неделя, за да преразгледа двоен военен план, който включва евакуация на палестински цивилни в Газа и операция за унищожаване на останалите батальони на Хамас.

"Ако имаме сделка, ще се забави малко, но ще се случи. Ако нямаме сделка, ще го направим така или иначе", каза той пред CBS.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика своя военен кабинет за брифинг късно в събота, заедно с шефове на разузнаването, които се завърнаха от среща с катарски, египетски и американски посредници в Париж за възможно второ прекратяване на огъня в Газа.

Първата пауза в боевете, през ноември, осигури освобождаването на около половината от 253-ма души, заловени от "Хамас" по време на трансграничната атака на 7 октомври, която предизвика войната. В тази сделка Израел освободи три пъти повече палестинци от своите затвори за сигурност и допусна повече хуманитарна помощ за Газа.

Al-Hadath: Постигнат е значителен напредък по споразумение за заложниците в Газа

Al-Hadath: Постигнат е значителен напредък по споразумение за заложниците в Газа

Обмисля се вариант за освобождаването на 40 израелски заложници, 200-300 палестински затворници

Израелските медии, цитирайки неназовани официални лица, съобщиха за рамка за връщането на около една трета от 130-те заложници, които все още са в Газа, след шестседмично примирие, обхващащо свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Нямаше официално потвърждение от двете страни.

Палестински служители казаха, че "Хамас" настоява Израел да прекрати офанзивата и да изтегли силите си при всяко споразумение. Израел сигнализира за намерение да се премести в един от последните градове, където "Хамас", който се е заклел да го унищожи, има непокътнати сили.

"Работим за постигането на друга рамка за освобождаването на нашите отвлечени хора, както и за завършване на елиминирането на батальоните на "Хамас" в Рафах", каза Нетаняху във Фейсбук, имайки предвид града в далечния юг на Газа, близо до границата с Египет.

Тази седмица, добави той, израелският кабинет по сигурността ще одобри военните планове за Рафах - включително евакуацията на повече от милион разселени палестински цивилни, които са се приютили там и чиято съдба тревожи световните сили.

Почти 30 000 палестинци са били убити във войната, твърдят медицински служители в Газа. Нападението на "Хамас" от 7 октомври уби 1200 души в Израел, който също загуби 241 войници в последвалите битки в Газа, според официални данни.

Израел налага ограничения за сигурност на молитвите за Рамадан в Ал Акса

Израел налага ограничения за сигурност на молитвите за Рамадан в Ал Акса

"Хамас" каза, че палестинците трябва да отхвърлят това престъпно решение