Парламентарната асамблея на Съвета на Европа призова Русия да възобнови разследването на убийството на Борис Немцов, предаде радио "Свободна Европа".

В доклад по случая, подготвен от члена на литовската делегация Емануелис Зингерис, се казва, че истината за убийството на опозиционния политик и досега не е установена. Посочва се, че по делото не са разгледани записи от камерите за видеонаблюдение и не са били разпитани някои очевидци на убийството.

От ПАСЕ констатират и противоречия в показанията на основни свидетели, а също и нарушения в съдопроизводството.

Наред с това от ПАСЕ подчертават, че изпълнителите на убийството не биха могли да го извършат без директни указания или одобрение от страна на властите.

В доклада се констатира, че отговорността за провала на разследването и липсата на доверие към делото е на шефа на Следствената комисия на Русия - Александър Бастрикин, и заместник-главния прокурор Виктор Грин.

В документа се казва още, че официалната версия, присъстваща в присъдата, е основана на сериозни грешки при разследването и съдопроизводството.

Опозиционерът Борис Немцов беше убит до стените на Кремъл на 27 февруари 2015 г. По делото за убийство са осъдени петима предполагаеми извършители. Поръчителите така и не са установени.