Москва е готова да взаимодейства с различни партньори, включително САЩ, по всички аспекти за урегулиране на сирийската криза, се казва в коментар на постоянното представителство на Русия при ООН и другите международни организации в Женева, публикуван на сайта на руското външно министерство.

"В последно време публичното пространство активно се ползва за нагнетяване на антируска реторика в сирийски контекст, дисектира се ролята на Русия при опита да се постави нашата страна в качеството на "първопричина" едва ли не за всички произтичащи в Сирия беди. Утвърждава се, че Москва е избрала силово решение на конфликта.

В тези условия Русия проведе подробен фактологически сравнителен анализ за хода на руско-американските договорености по Сирия. Според него, Русия отговорно изпълнява договореностите, реализирайки ги в пълен обем и в срок.

Като пример се посочва обезпечението на прекратяване на бойните действия от сирийското правителство. САЩ не успяха да гарантират спазването на примирието на въоръжените групировки. От февруари до септември, докато Вашингтон контролира незаконни въоръжени формирования (НВФ) 2031 пъти са нарушени режима на прекратяване на бойните действия (РПБД - б.р.), от което загинаха 3,5 хил. сирийски военнослужещи и 12,8 хил. граждански лица.

Освен това, САЩ така и не изпълниха даденото през февруари обещание за разграничение от групировката "Джабхат ан-Нусра" и умерената опозиция, независимо че Русия, от началото на март, бе готова да предостави на Вашингтон своя карта с обозначение на зоните, които по наши данни са контролирани от терористи.

В предадения от Вашингтон на руската страна списък с участници в режима на прекратяване на бойните действия две групировки воюват в състава на "Ислямска държава", а 8 - в редиците на "Нусра". Наличните главорези от "Ахрар аш-Шам" и "Нур ад-Дин аз-Зинки" по принцип дискредитират американския списък. САЩ вероятно така и не са получили писмени гаранции от контролираните от тях групировки за изпълнение на режима на прекратяване на бойните действия, се казва в документа, публикуван на страницата на външното министерство на Русия.

Вашингтон не успява да предостави пълен списък с данни за нарушения на режима за прекратяване на бойните действия. В отговор на детайлния отчет "от наземния" Център в Хмейм руската страна предостави списък, съдържащ информация от социалните мрежи и медиите.

Не по-различна беше ситуацията със сухопътния достъп в Източния Алепо. Русия, в съответствие с договореностите, на два пъти обезпечи излизането на сирийските правителствени сили от "Кастело" - на 15 и на 16 септември 2016 година. Така също бяха създадени контролно пропускателни пунктове с участието на доброволци от Сирийското общество на червения полумесец за проверка на камиони. САЩ не направиха нито едното, нито другото, пише в документа.

На края на документа са споменава, че сътрудничеството става в условията на равноправие и изпълнение на поетите ангажименти.