Президентът на Доминиканската република Леон Фернандес предложи убежище на сваления с преврат бивш президент на Хондурас Мануел Селая, съобщи lenta.ru

При това Селая ще има статут на "почетен гост" в страната.

Селая е приел и е съобщил, че ще замине за карибската страна на 27 януари- денят когато официално приключва президентският му мандат.

За същата дата е планирана и иногурацията на новоизбрания президент на Хондурас Порфирио Лобо. Доминиканският президент съобщи, че ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новия държавен глава, след което ще се върне заедно със Селая в Доминиканската република.

Според The Times Лобо вече е подписал указ, който разрешава на Селая да напусне безпрепятствено страната. В противен случай екс-президентът можеше да бъде съден за нарушаване конституцията на страната.

По-рано готовност да предоставят убежище на Селая изразиха и властите в Мексико, които дори изпратиха специален самолет за него в Тегусигалпа. Първоначално Селая прие предложението, но по-късно се отказа, като поясни, че се опасява от арест.