Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който се бори за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през ноември 2024 г., е спечелил първичните избори в щата Южна Каролина, съобщи Асошиейтед прес (АП).

"Никога не съм виждал Републиканската партия толкова обединена, колкото е в момента", заяви Тръмп, когато излезе на сцената пред избирателите малко след затварянето на избирателните секции.

"Това се случи малко по-рано, отколкото очаквахме, и е дори по-голяма победа, отколкото очаквахме", добави той.

АП отбелязва, че съобщението за победата на Тръмп в щата се базира на анализ на цялостно проучване сред републиканските избиратели в Южна Каролина.

По този начин, припомня агенцията, Тръмп вече спечели на предварителните избори в Айова, Ню Хемпшир, Невада и Американските Вирджински острови.

Настоящата победа на бившия президент, според агенцията, "вероятно ще увеличи натиска върху Ники Хейли" и може да я подтикне да напусне предизборната надпревара.

Ники Хейли е бивш губернатор на Южна Каролина и очакваше именно там да вземе първата си победа.

Ники Хейли обяви, че няма да се оттегля от надпреварата с аргумент, че това би било прекалено лесно решение.

"Няма да се откажа от тази битка", подчерта Хейли пред привърженици в Чарлстън.

Ники Хейли осъди мълчанието на Тръмп за Навални

Ники Хейли осъди мълчанието на Тръмп за Навални

Или подкрепя Тръмп, или не го счита за голямо събитие, отсече съперникът на Тръмп за Белия дом

В същото време АП пише, че "Хейли се е зарекла да остане в надпреварата поне до края на първичните избори на 5 март. На този ден ще се проведат първични избори едновременно в няколко щата на страната, затова в САЩ той се нарича "супер вторник".

В същото време продължава процесът на преброяване на гласовете в Южна Каролина. Според първоначалните резултати Тръмп печели 58,7% от гласовете, а единствената му съперничка - бившият посланик на САЩ в ООН и бивш губернатор на Южна Каролина Хейли - 40,7%.