Доналд Туск бе избран в понеделник от парламента за новия премиер на Полша, съобщава Politico. 

Гласуването завърши с 248 гласа "за" срещу  201 гласа "против".

Това затвърди завръщането му почти два месеца след като коалиция от опозиционни партии, водени от бившия председател на Европейския съвет, постигна изненадваща победа на изборите на 15 октомври.

След девет години отсъствие на власт, Туск се завръща. 

Полският премиер губи вот на доверие, разчиствайки пътя за Доналд Туск

Полският премиер губи вот на доверие, разчиствайки пътя за Доналд Туск

Гласуването слага край на осемгодишното управление на националистическата партия "Право и справедливост"

Припомняме, че по-рано в понеделник премиерът на Полша Матеуш Моравецки загуби вот на доверие, разчиствайки пътя за широка коалиция от проевропейски партии, водени от Туск, да вземе властта. От 456 депутати, които гласуваха, 266 гласуваха против премиера. Той получи подкрепата на 190 депутати.

Гласуването слага край на осемгодишното управление на националистическата партия "Право и справедливост" (PiS), която според критиците е подкопала съдебната независимост, превърнала е държавните медии в пропагандна машина и е подклаждала предразсъдъци срещу малцинства като имигрантите и ЛГБТ общността.

Туск, бивш председател на Европейския съвет, обеща да поправи отношенията на Варшава с Брюксел и да деблокира средства за милиарди, предназначени за Полша, които бяха задържани поради опасения относно върховенството на закона.

"Казваме сбогом на PiS, историята се твори", написа Моника Роза, депутат от Гражданската коалиция (KO) на групата на Туск в социалната медийна платформа X.

Доналд Туск обеща да падне блокадата на границата с Украйна, ако стане премиер

Доналд Туск обеща да падне блокадата на границата с Украйна, ако стане премиер

Опит за разрешаване на кризата

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен поздрави Туск в понеделник вечерта. "Вашият опит и силен ангажимент към нашите европейски ценности ще бъдат ценни за изграждането на по-силна Европа в полза на полския народ, написа тя в X. Очаквам с нетърпение да работя с вас, започвайки с важното EUCO тази седмица."