Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди за риска от враждебно чуждо намеса в изборите за Европейски парламент през май, настоява за бърз старт на "европейското възраждане", за което призова Еманюел Макрон.

"Има външни анти-европейски сили, които искат - открито или тайно - да повлияят на демократичния избор на европейците, какъвто беше случаят с Брекзит", коментира Туск след среща с премиера на Армения Никол Пашинян.

"И това отново може да се случи с изборите за Европейски парламент през май ... Не позволявайте на политическите партии, които са основани от външни сили, враждебно настроени към Европа, да вземат решения относно ключовите приоритети на ЕС и ръководството на европейските институции", допълва той.

ЕК е разочарована от Фейсбук, Гугъл и Туитър срещу дезинформацията

ЕК е разочарована от Фейсбук, Гугъл и Туитър срещу дезинформацията

Компаниите не са достатъчно усърдни, ако не се справят, ще има регулация

ЕС ще продължи да подкрепя Армения към консолидирана демокрация и създаване на по-добро икономическо бъдеще за своите граждани

"Решени сме да осъществим обещанието за всеобхватно и засилено споразумение за партньорство с реални ползи както за Армения, така и за ЕС. По-голямата част от споразумението вече се прилага временно и има реално въздействие. ЕС е най-големият партньор на Армения за износ с над 28%".

"ЕС е готов да продължи да подкрепя процеса на реформи със засилена техническа и финансова помощ."

"Обсъдихме и неразрешения конфликт в Нагорни Карабах. Както знаете, ЕС напълно подкрепя съпредседателите на Минската група и техните предложения. Окуражен съм от неотдавнашните контакти между лидерите на Армения и Азербайджан и приветствам сегашното намаляване на напрежението."

Никол Пашинян пое управлението в Армения

Никол Пашинян пое управлението в Армения

"Граждански договор" на Пашинян спечели 70,4% от вота

"Подготовката за мир е важна стъпка към постигането на споразумение, което ние сме готови да подкрепим", обяснява Туск.

"Позволете ми да направя една забележка относно днешното съобщение на президента Макрон. Без да навлизам в подробности, напълно подкрепям неговия начин на мислене, също и когато казва, и цитирам: "Нашата първа свобода е демократичната свобода: свободата да избираме нашите лидери, тъй като чуждестранните сили се опитват да повлияят на нашите гласове на всеки избор".

"Призовавам всички, които милеят за ЕС, да си сътрудничат тясно по време и след изборите за Европейски парламент"

"Не можем да чакаме възраждането на Европа - възраждането на Европа трябва да започне сега", коментира Доналд Туск.

ЕС притеснен: Основаният на правила световен ред е застрашен

ЕС притеснен: Основаният на правила световен ред е застрашен

ЕС и Арабската лига щели да го защитават