Германското правителство ще предостави допълнително финансиране от близо 1 млрд. евро за подобряване на качеството на въздуха в градовете, засегнати от замърсяването, свързано с емисиите на дизеловите автомобили. Това обяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

Текущото финансиране от 1 млрд. евро се увеличава до 1,5 млрд. евро, като още 432 млн. евро се отпускат за модернизацията на по-малки камиони.

Меркел обяви допълнителното финансиране след среща с представители на големи и по-малки градове в Берлин. Една от целите на разговорите е да се избегнат още забрани за по-старите дизелови моторни превозни средства, които влизат в сила в градските райони, където са регистрирани високи нива на замърсители.

Дебатът за качеството на въздуха в германските градове дойде след скандала през 2015 г. с "Фолскваген", когато автомобилният гигант призна, че е монтирал софтуер в дизеловите си модели, който е мамел при тестовете за емисии и е показвал, че автомобилите са по-чисти, отколкото всъщност са били.

Германските градове са изправени пред наложени от съда забрани за по-стари превозни средства, задвижвани с дизелово гориво, след като природозащитници прибягнаха до правни действия за налагане на нормите на Европейския съюз за качество на въздуха по отношение на азотните оксиди и фините прахови частици.

Федералното правителство има за цел, чрез програмата си за по-чист въздух от 2017 до 2020 г., да намали емисиите от общинските превозни средства, като германският автомобилен сектор също ще даде финансов принос.

Частният сектор подкрепя покупките на електрически автомобили в общинския транспортен парк, изграждането на зарядни точки, цифровизация на управлението на трафика, за да се намали трафика и да се реконструират дизеловите автобуси с подобрени филтри за изгорели газове.

През миналата година 65 големи и по-малки града са надхвърлили горната граница от 40 микрограма азотен диоксид на кубичен метър въздух, като 15 от тях са надхвърлили 50 микрограма от токсичния газ.