Бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли заяви във вторник, че планира да остане в президентската надпревара на републиканците, дори ако бившият президент на САЩ Доналд Тръмп спечели първичните избори в Ню Хемпшир.

"Ще се кандидатирам срещу Доналд Тръмп и няма да говоря за некролог", заяви Хейли пред репортери в Хемптън. "Това винаги е било маратон. Никога не е било спринт", добави тя.

По-рано Тръмп заяви, че Хейли "не е способна" да върши работата на президент на САЩ.

Проучване, публикувано от университета Съфолк и Boston Globe, показа, че Тръмп е води с 19 пункта пред Хейли (57% срещу 38%). Второ проучване на университета Монмут и Washington Post пък сочи, че той има преднина от 18 пункта, 52% срещу 34%.

Всеки в Ню Хемпшир може да гласува на първичните избори, а щатът се смята за по-умерен от дълбоко консервативната Айова. Тръмп спечели номинацията на републиканците в щата през 2016 и 2020 г.

Джъстин Трюдо притеснен от евентуалното преизбиране на Тръмп

Джъстин Трюдо притеснен от евентуалното преизбиране на Тръмп

Това би означавало непредсказуемост за Канада

Надпреварата за номинацията на републиканците се сви до само двама кандидати, след като губернаторът на Флорида Рон ДеСантис се класира на второ място в Айова и след това се оттегли. Социологическите проучвания посочват Доналд Тръмп като фаворит да спечели вота в Ню Хемпшир.