През 2017 г., когато хиляди млади хора в цяла Русия демонстрираха срещу четвъртия мандат на Владимир Путин, те - естествено - управляват протестите си цифрово. Също толкова естествено е, че Алексей Навални, 40-годишен тогава активист за борба с корупцията, управлява тези протести дигитално. Той разпространява посланието си чрез интернет - заобикаляйки контролираните от държавата телевизионни канали, чрез които почти всички по-възрастни руснаци получават новините си.

Кремъл не може да спре демонстрантите, всичко се случва твърде бързо и твърде дигитално. Но хората на Путин все пак можаха да арестуват стотици хора, някои от тях са пребити на улицата от специално подразделение. Година по-късно някои млади хора са обвинени за политически публикации в социалните мрежи като "Вконтакте", конфискуват се мобилни телефони, компютри и карти-памет, а обвинението е най-вече: Подбуждане към реч на омразата и екстремизъм.

"Параноични" служби за сигурност

"За Русия социалните мрежи са голямо предизвикателство", казва руският експерт по разузнаване и разследващ журналист Андрей Солдатов, който е участвал в проучването на файловете "Вулкан", които са изтекли преди месеци, но станаха публично достояние миналата. Още по време на т.нар. московски протести през 2011 г. и 2012 г. руските разузнавателни служби бяха натоварени да следят социалните мрежи. Те видяха в тях "магическия инструмент" на американците за подкопаване на политическата стабилност в Русия. "И тогава руските служби за сигурност станаха много параноични", казва Солдатов, с когото разговаря Der Standard. Заради това и Кремъл е вложил много средства в цифрово въоръжаване.

"Фокусът пада върху предотвратяването на социални вълнения и революции, което означава, че трябва да идентифицирате нарушителите на реда, преди те да излязат на улицата и да предизвикат проблеми", казва Солдатов. "А за това е необходима наистина всеобхватна програма за наблюдение - трябва да се намери начин да се идентифицират тези хора въз основа на това, което казват и публикуват. И от 2012 г. насам сме свидетели на много програми, поръчани от руските служби за сигурност."

По негова оценка системите са били разработвани паралелно и използването им отчасти се е провалило поради обработката на огромни количества данни. Доколко тази система, разработена от "Вулкан", е част от руската програма за наблюдение на ФСБ, накратко SORM, експертът трудно може да прецени. SORM прихваща и съхранява интернет и телефонни данни в Русия.

"Любителите на книги" като клиенти

Московската софтуерна компания "Вулкан" е отговорна за поне една такава програма. Това става ясно от изявленията на вътрешен за компанията човек и от доказателствата от изтеклите досиета. Поръчката към "Вулкан" е била: сканирайте социалните мрежи, търсете потенциални нарушители на реда и съхранявайте всичко за тези хора в огромна база данни. Според документите от файловете на "Вулкан" проектът се наричал "Фракция".

Клиентът? Някой, който се крие зад кодовото име "книголюбци" (на руски: Книголюбы) и седи на улица "Мясницкая" в центъра на Москва: центърът за информационна сигурност на вътрешното разузнаване ФСБ. Вътрешният човек и експерт по разузнаване Андрей Солдатов обяснява почти романтичната за тайните служби кодова дума "любители на книги" така: Вътре в сградата се намира книжарницата Biblio Globus, която очевидно е много известна в Москва.

Според Андрей Солдатов този център за информационна сигурност е "едно от най-важните кибер съоръжения на ФСБ". За агенцията се разпространява история, според която точно криминалните хакери, които се намесват в САЩ или Европа, с удоволствие се вербуват именно там, "насилствено вербувани": Там постъпвала информация от ФБР, централната агенция за сигурност на САЩ, след това се обръщали към хакерите и накрая им давали избор "или да прекарат десетилетия в затвора в САЩ, или да работят за ФСБ", обяснява Солдатов. Освен това според украинското разузнаване руската хакерска група "Армагедон" - специален проект, който се фокусира върху Украйна - вероятно също се координира от този център.

Автоматизирано търсене на "смутители на реда"

В документите от досието на "Вулкан" вече има препратки към поръчки за различни проекти, свързани с този център за информационна сигурност. Особено вълнуващ е проектът "Фракция". Според вътрешен източник той включва филтриране на информация с помощта на т.нар. crawler - компютърен инструмент, който може автоматично да открива хиляди публикации в социалните мрежи на руски език 24 часа в денонощието и да ги запазва като текстови файлове. Например информация за авторите, къде живеят или къде и кога ще се проведе протестна акция. Но също така и за обхвата на дадена публикация и за това кой я свързва или споделя. "Фракция" търси и намира изявления в социалните мрежи на хора, които са по-малко известни на обществеността от Алексей Навални, хора, за които ФСБ все още не знае - но които биха могли да се превърнат в опасност в бъдеще.

Според изтеклите документи "Вулкан" е започнала работа по програмата около 2015 г., но документите съдържат списъци, които включват "Фракция" поне до 2020 г. Вътрешен човек казва, че проектът се е смятал за успешен в компанията, тъй като според ръководителя на проекта клиентът - ФСБ - е бил доволен и "Фракция" вероятно вече се е използвала.

Черни списъци

Има черни списъци и това се разбира и от файлове на "Вулкан" от 2020 г.

До напускането си от руската фирма един от ръководителите очевидно е бил човек на име Сергей Н. Той вече е напуснал напуснал Русия и сега работи за Amazon Web Services в Ирландия. Попитан по този въпрос, Сергей Н. е отказал да коментира работата си за "Вулкан", а от Amazon само са заявили, че сигурността на данните на клиентите им е основен приоритет.

За експерта по разузнаване Андрей Солдатов е ясно, че програма като "Фракция" може да допринесе за наблюдението на руските граждани от страна на ФСБ и за по-нататъшното попълване на черните списъци. Но Солдатов отива и по-далеч: "Вече имаме стотици случаи, в които хора са били не само арестувани и глобени, но дори и вкарани в затвора за това, че са публикували нещо в социалните мрежи. Така че вече става дума и за репресии, а не само за наблюдение."

Досиетата „Вулкан“ – чете се руската хибридна и кибервойна

Досиетата „Вулкан“ – чете се руската хибридна и кибервойна

Мащабно изтичане на информация за първи път разкрива войната на Русия в мрежата