Острият конфликт между ХДС и ХСС придобива все по-абсурдни измерения, констатира Дойче веле.
Защо е всъщност целият този цирк? По същество ли спорят - или става дума за двубой между Меркел и Зеехофер, продиктуван от чисто лични мотиви?

Германските граждани направо не могат да повярват на очите си, наблюдавайки драмата, която се разиграва от дни в Берлин и в Мюнхен. На човек му се иска да изкрещи: "Започнете най-после да си вършите работата!". Както си я вършим и ние, данъкоплатците. И то всеки ден. Нищо, че имаме и колеги, които не можем да понасяме. Нищо, че началниците ни понякога взимат решения, които не смятаме за особено мъдри.

Какво става всъщност?

Да, ние, гражданите на тази република, също имаме принос за нелекия делник на нашите политици. Защото според всички анкети, едно наистина голямо мнозинство подкрепя предложенията на лидера на ХСС Хорст Зеехофер. Именно резултатите от тези анкети дадоха кураж на баварския ХСС да се разбунтува.

От друга страна мнозинството германци изобщо даже не искат тази политика да бъде прокарана с цената на тежка правителствена криза и дори разпад на управляващата коалиция. Най-малко пък електоратът на двете партии-посестрими ХДС и ХСС, който по принцип много обича реда.

Едва ли има човек, който да не се пита: Защо е всъщност всичко това? С какво днешното положение се различава от ситуацията преди три месеца, когато след дълги и мъчителни преговори ХДС, ХСС и социалдемократите все пак успяха да съставят правителство? И дали в този конфликт изобщо става дума за политически спор по същество - или по-скоро за двубой между канцлерката Меркел и вътрешния министър Зеехофер? Двубой, продикутван от чисто лични мотиви?

"Не мога да работя повече с тази жена!" - Хорст Зеехофер отрече тези думи да са негови, но се твърди, че ги е изрекъл точно така. Ако това е истина, Зеехофер просто вече е проиграл реномето си. Защото професионализмът изглежда другояче.

В интерес на истината трябва да кажем и това: през последните дни Ангела Меркел също допусна драматични грешки. Да, на срещата на върха на ЕС германската канцлерка постигна успехи, на които почти никой не се надяваше. Но звучи доста странно, когато от канцлерството ни обясняват с кои европейски партньори са постигнали еди-какви си споразумения, а малко след това три от въпросните държави категорично опровергават тези съобщения. На кого да вярваме? Всеки селски кмет знае, че в политиката няма нищо по-важно от доверието. Който не се ползва с доверие, няма никакъв шанс да оцелее политически.

"Погледнете отвъд Алпите!"

Колкото и зле да изглеждат нещата, това сътресение не е държавна криза. Защото дори ХСС да напусне правителството, Зелените вече заявиха готовност да станат нов коалиционен партньор. Затова е малко вероятно да се стигне до нови избори.

Тази криза е преди всичко криза на партиите-посестрими, които години наред самоуверено тръбяха, че без тях не може да бъде съставено никакво правителство. Сега на човек му се иска да им каже: "Погледнете отвъд Алпите!". В Италия десетилетия наред нищо не ставаше без християндемократите. Но ето, че успяха да се саморазрушат. При това напълно. И никой не проля сълзи, когато се саморазпуснаха.

Всички знаем кой управлява днес в Италия. Затова можем да предположим, че десните популисти от "Алтернатива за Германия" вече вдигат чашите с шампанско.