Върховният съд на Северна Осетия произнесе смъртна присъда за Нурпаши Кулаев, но в окончателното съдебно решение тя бе заменена с доживотен затвор, предаде Интерфакс.

Кулаев е единственият останал жив от терористите, които през 2004 година нападнаха училището в Беслан. Тогава загинаха 331 души, повечето деца.

По различните обвинения от руския кодекс подсъдимият бе осъден на общо 51 години затвор, 500 000 рубли парично наказание, 3 пожизнени и две смъртни присъди.
Той бе признат за виновен по всички обвинения, включително за тероризъм и убийство. Кулаев ще излежи доживотната си присъда в затвор с особен режим.

Прокурорите по делото поискаха смъртна присъда, но съдията поясни, че мораториумът върху смъртното наказание в Русия изключва тази възможност.

Кулаев заслужава смъртна присъда, но тъй като руското правителство наложи мораториум върху произнасянето на смъртни присъди, аз го осъждам на доживотен затвор, отсъди съдията от върховния съд Тамерлан Агузаров.

Присъдата може да бъде обжалвана в 10-дневен срок. След заседанието адвокатът на Кулаев бе категоричен, че обжалване ще има. Според него в хода на делото не са били предоставени доказателства, че клиентът му е извършил въпросните престъпления.

До влизане в сила на писъдата, Кулаев ще остане с мярка за задържане под стража.