Атака с дрон удари в четвъртък газовото находище Хор Мор в района на Сулеймания в Северен Ирак в четвъртък, съобщава Ройтерс", като цитира свои източници. 

Експлозията е причинила ограничени щети, но няма данни за ранени.

Pearl Petroleum, консорциум на базираната в Обединените арабски емирства енергийна фирма Dana Gas и филиалът Crescent Petroleum, имат правата да експлоатират полетата Khor Mor и Chemchemal, две от най-големите газови находища в Ирак.

Pearl Petroleum не можа да бъде намерена веднага за коментар.

При отделен инцидент по-рано през деня зареден с експлозив дрон, насочен към американските сили в база близо до летището в Ербил в района на Северен Кюрдистан в Ирак, беше свален от противовъздушната отбрана, съобщи регионалната служба за борба с тероризма.

Съединените щати и Ирак обявиха в четъртък, че ще започнат преговори за изтеглянето на американските военни части от страната.

САЩ и Ирак ще започнат преговори за изтегляне на военните

САЩ и Ирак ще започнат преговори за изтегляне на военните

"Ислямска държава" вече не била заплаха за Багдад

Двете страни са близо до споразумение относно диалога с Висшата военна комисия, обявен от Министерството на отбраната на САЩ през август 2023 г.

Част от диалога ще бъде посветен на бъдещото изтегляне на американските войски от страната, тъй като водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" (ИДИЛ) е изпълнила задачата си и е довела терористичната групировка до "сянка на предишното ѝ аз".

Ирак е свидетел на почти ежедневни атаки с дронове и ракети от твърдолинейни милиции от началото на войната на Израел в Газа през октомври.

Те се извършват най-вече срещу бази, в които са разположени войски, принадлежащи на водена от САЩ военна коалиция.