Вчера вечерта бе съобщено за експлозии в близост до летище в руския град Ейск. Разстоянието от фронтовата линия до Ейск е около 150 километра, а съобщението дойде след двудневно масирано нападение с дронове над няколко региона в Русия - най-голямото подобно събитие от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

В понеделник вечерта три дрона паднаха или бяха свалени в Белгород, а друг - над Суражкия район в Брянска област. През нощта удар на дрон предизвика експлозия в петролна база в Туапсе, а друг дрон падна в Адигея. Във вторник сутринта беше съобщено, че друг дрон е паднал близо до газова компресорна станция в Коломенския район на Московска област.

И накрая, въздушното пространство над Санкт Петербург бе блокирано за известно време заради "неидентифициран летящ обект".

Руската редакция на BBC прави преглед на наличната информация до момента.

Различни източници съобщават, че военните са предали на Единната система за управление на въздушното движение условен сигнал, с който се означава опит за пресичане на руската държавна въздушна граница. След предаването на такъв сигнал обикновено на всички граждански самолети се нарежда незабавно да напуснат района или да се приземят. Впоследствие руското министерство на отбраната съобщи, че провежда обучение "за взаимодействие с гражданските органи за контрол на въздушното движение", като заяви, че изтребителите са във въздуха.

Киев не е коментирал по никакъв начин тези инциденти, но като се има предвид, че Украйна е в пълномащабна война вече повече от година, в която вече са използвани безпилотни самолети срещу Русия, има всички основания да може да се смята, че украинската армия стои и зад тези удари.

Освен това в началото на декември бяха извършени удари с дронове по няколко летища в Саратовска и Рязанска област. Руското министерство на отбраната обвини за тях Украйна, като заяви, че тя е използвала стари съветски разузнавателни дронове, превърнати в ударни. Единственият подобен дрон с обхват, който може да достигне тези цели, е Ту-141, от който Украйна има запаси.

Не се съобщава за жертви. На места има разрушения, като например при експлозията в Туапсе. Освен това са повредени многоетажни сгради в Белгород. Дали всички дронове са имали бойна глава с експлозиви и дали тези взривни устройства са се задействали, също не е известно.

Подготвено, координирано и масирано нападение

Има няколко особености на този удар, които го отличават от други нападения. За първи път безпилотен самолет достига до предградията на Москва. Това означава, на първо място, че столицата Москва, с нейните правителствени сгради, критична инфраструктура и население, потенциално също може да бъде ударена.

Едно падане на дрон в предградията на Москва със сигурност би имало и психологически ефект върху жителите на столицата и региона. Според наблюдателите досега войната, която се води на стотици километри, почти не се е усетила в руската столица.

Въпреки това, след като в края на януари на покривите на няколко сгради в Москва бяха инсталирани системи за противовъздушна отбрана, местните жители отбелязаха в социалните мрежи, че това се възприема от мнозина с тревога - подобни системи показват възможна реална опасност. Сега тази опасност от хипотетична се превърна в реална - безпилотен самолет е достигнал до предградията на Москва.

В същото време разстоянието от украинската граница до мястото на падането на дрона в Московска област е повече от 450 километра. Разстоянието от Туапсе до фронтовата линия в Украйна е около 420 километра, а от село Нов в Адигея - около 380.

Друго важно обстоятелство е, че няколко удара са извършени по едно и също време, с разлика от няколко часа. Дори за държава с усъвършенствана система за противовъздушна отбрана отблъскването на удар от няколко посоки е по-трудно, отколкото справянето с криза на едно място.

Освен това още сутринта местните радио- и телевизионни станции в няколко руски региона излъчват предупреждения за въздушна атака. Те излъчват съобщения за "ракетен удар" с призив - под звуците на сирени - да се прикриете незабавно. След това руското министерство на извънредните ситуации заяви, че това е резултат от хакерски пробив в системите за предупреждение.

Ако това е вярно, подобно действие само би засилило психологическия ефект от самия факт на уязвимостта на руската територия.

Различни апарати

Освен че нападението е било масирано и координирано, то е било извършено и с различни безпилотни средства.

Ако се съди по снимките от мястото на падането на дрона в Адигея, той е бил оборудван с турбореактивен двигател - на снимката ясно се виждат лопатките на турбината. Ударът върху съоръжението в Туапсе е бил заснет от камера за наблюдение. Вероятно тя е записала и звук, въпреки че на кадрите видеото и звуковата следа не съвпадат. Ако обаче това е оригиналният звук, изглежда, че дронът е бил оборудван и с реактивен двигател, който е работил, докато не се е ударил в земята.

Ако тези удари са били извършени от ВСУ, вероятно тези реактивни безпилотни самолети са били преоборудвани съветски безпилотни самолети Ту-141. Украйна вече ги е използвала по време на удари по далечни и стратегически летища през декември.

Ако се съди по снимките от мястото на катастрофата на дрона в Подмосковието, това е била друга машина. Тя прилича на UJ-22 Airborne, произвеждан от украинската компания "Укрджет". Това е по-малък дрон от класа на MALE (medium-altitude long-endurance). Такива безпилотни летателни апарати във военните действия обикновено се използват за разузнаване, наблюдение и използване на различни оръжия като бомби или ракети. UJ-22 може да пуска малки боеприпаси.

Той не е много голям апарат за своя клас, с размах на крилата от едва 4,6 метра. За сравнение, неговият "съученик" TB-2 Bayraktar има размах на крилата от 12 метра.

UJ-22 Airborne не е предназначен да действа като безпилотен самолет камикадзе, но полезният му товар може да бъде разнообразен. Той е способен да вдигне във въздуха до 20 килограма, но полезният товар може да бъде намален, за да се увеличи обсегът. Той може да лети на разстояние до 100 километра под контрола на оператор или до 800 километра в автономен режим.

На кадрите, заснети в Белгородска област, се вижда дрон, който по очертания и пропорции прилича на UJ-22 Airborne, но е трудно да се определи точният му тип.

Фактът, че при нападението са използвани толкова различни дронове, също усложнява работата на противовъздушната отбрана - всяка от тези цели има свои собствени характеристики. Ту-141 е голям метален обект, който е добре видим на екраните на радарите. Той може да лети на малка височина и с доста висока скорост. Знакът му на екрана ще съответства на реактивен изтребител.

UJ-22 е много по-трудно да се види на радарните екрани, тъй като е изграден от въглеродни влакна и, летейки доста бавно на малки височини, не е лесно видим за наземните локатори. Украинската армия вече се сблъска с проблем с проследяването на изстрелването на дронове с голям обсег, когато Русия започна да обстрелва украинската територия с дронове Shahed-136 иранско производство.

Сигналът за пожара в Туапсе е подаден около два часа сутринта. Ръководителят на Адигея съобщи, че по това време е регистриран и взрив край село Нови. Предполага се, че и в двата случая са били използвани Ту-141.

Съобщения за удари на безпилотни самолети по Белгород започват да постъпват още предишната вечер. Не се съобщава кога е свален дрон в Брянска област. За инциденти в Московска и Ленинградска област бе съобщено във вторник сутринта.

Фактът, че всички тези удари са се случили на "вълни", също може да е усложнил работата на противовъздушната отбрана. Ако наистина са били използвани Ту-141 и UJ-22, те изглеждат различно на екрана на радара и летят с различна скорост - след всяка вълна ПВО би могла да се подготви за търсене на такива средства, за които се знае, че са участвали в предишния пуск.

До какво доведе атаката?

Целите на този удар остават неизвестни. Очевидно само един дрон е успял да порази цел - съоръжение за съхранение на нефт в Туапсе. В Московска област един дрон се е разбил в близост до инфраструктурен обект.

Останалите или са били свалени от системите за противовъздушна отбрана, или са паднали по някаква друга причина, като не се съобщава за важни обекти в близост до местата на удара.

По-специално, предполага се, че дроновете в Белгород просто са се сблъскали с къщи поради навигационни грешки, докато дронът, паднал в Московска област, е бил или погрешно насочен, или му е свършило горивото.

Ударът има психологически ефект - атаките показаха, че Украйна вероятно разполага със средства за поразяване на цели дълбоко в руската територия, а противовъздушната отбрана не винаги е в състояние да се справи с тях.

И накрая, има и друг резултат, който би могъл да бъде постигнат от подобна атака - по време на този набег е било възможно да се получи информация за работата на системите за противовъздушна отбрана. Това важи с особена сила за безпилотните самолети, които са атакували цели в Туапсе и Адигея.

Те се намират в близост до Черно море, над което от началото на руската инвазия дежурят западни разузнавателни самолети. Следователно вторична цел на тези удари може да е била разкриването на системите за противовъздушна отбрана - по-специално местоположението на радарите.