Вместо "Другарю милицонер" от вчера в Русия вече са длъжни да казват "Господин полицай".

Новият закон прокламира нова идеология и нов имидж за силите на реда, известни досега предимно като корумпирани пияници и биячи, коментира "Дойче веле".

От първи март в Русия милицията вече не съществува.

В сила влезе закон за реформирането на органите на реда. Милиционерският "отдел за особени задачи" се превърна в полицейски. 

Но дали промяната на името и предшествалата я имидж-кампания ще убедят руснаците, че органите на реда вече няма да злоупотребяват с поверената им власт?

 

"Полицай" в Русия е равнозначно на колаборационист

Проблемите започват още от името. Думата "полицай" има доста отрицателно и дори застрашително звучене за голяма част от по-възрастното руско население. "Полицаи" са се наричали руснаците, сътрудничили на германските окупатори през Втората световна война, които са предавали свои сънародници на нацистите.

Въпреки големите обещания за реформи на президента Медведев, самите структури на полицията не са се променили, критикуват опозиционери и правозащитници. Според тях новият закон няма да може да пресече корупцията на служителите в органите на реда.

Напротив, руската полиция дори вече разполага с още повече правомощия, като същевременно липсва какъвто и да било механизъм за обществен контрол над полицейския апарат, изтъкват още критиците.

До края на годината броят на полицаите /понастоящем общо 1,4 млн./ трябва да бъде намален с 20%, предвижда още новият закон. Дали това не означава и повече демокрация за предстоящите избори през сегашната и идната година? Опозиционерът Борис Немцов е убеден в противното:

"Милицията ще продължи да гони демонстранти от митингите на опозицията, ще продължи да окупира офиси на фирми по чужда поръчка, ще продължи да прикрива криминални сделки, проституция или наркобизнес."

 

Полицията е по-страшна от престъпниците

 

Според Немцов намаленият брой на полицията може да понамали малко и опитите за изнудване и произвола от страна на органите на реда. В същото време равнището на престъпността обаче ще си остане непроменено високо.

Тази година милицията щеше да навърши 94 години от основаването си. Тя е създадена по времето на Октомврийската революция през 1917 година. Но и във времената на Съветския съюз имиджът на милиционерите не беше безупречен.

Публична тайна беше, че там има служители с лабилна психика, които изтезават брутално, работят пияни и са корумпирани. Такъв е имиджът им и днес. Много руснаци междувременно си признават, че се страхуват повече от полицията, отколкото от престъпниците. И не вярват, че законовите коректури и новото име ще променят нещата.