Руският външен министър Сергей Лавров в петък остро разкритикува призив на украинския президент Володимир Зеленски към НАТО да нанесе превантивни удари срещу Русия, предава Анадолската агенция.

В четвъртък, говорейки във виртуално обръщение към австралийския институт Lowy, Зеленски казва: "(НАТО) трябва да изключи възможността Русия да използва ядрени оръжия (чрез) превантивни удари, така че да знаят какво ще се случи с тях, ако използват (ядрени оръжия )." Украинската страна твърди, че думите на Зеленски са били извадени от контекст и той под удари имал предвид санкции и други наказателни мерки.

Говорейки на среща на политическата партия "Единна Русия" чрез видеоконферентна връзка, Лавров каза, че думите на Зеленски са доказателство, че Киев представлява заплаха за световната общност.

"Вчера (четвъртък) Зеленски призова своите западни господари да нанесат превантивен ядрен удар срещу Русия", отбеляза той, като каза, че призивът е "поредното доказателство за заплахата от режима в Киев".

Той добави, че през януари украинският президент изрази амбицията си страната му да получи ядрено оръжие, Лавров припомни, че руската военна доктрина позволява само отбранително използване на ядрени оръжия.

Той също така предупреди Запада срещу по-нататъшна намеса в конфликта в Украйна и изопачаване на факти за ядрената политика на Русия в опит да бъде плашен света.

Байдън: Светът е изправен пред ядрен Армагедон

Байдън: Светът е изправен пред ядрен Армагедон

САЩ следят действията на Путин

"Отново предупреждаваме Съединените щати и другите спонсори на режима в Киев да не се намесват по-дълбоко в ситуацията като страни в конфликта," е заявил остро Лавров.

"Нашата военна доктрина и политика на ядрено възпиране остават непроменени. Опитите на Вашингтон и неговите васали да изкривят тази реалност и нашата позиция са насочени към сплашване на международната общност, принуждавайки нейната разумна част да следва неуспешен курс на безразсъдна подкрепа за Киев във всички неговите приключения", каза министърът.

В допълнение към "лъжите и заплахите" срещу Русия, НАТО и ЕС продължават да гарантират за Зеленски, който започна да диктува условията си както на алианса, така и на блока, заяви Лавров.

САЩ и техните съюзници поемат "огромна отговорност" за опасното нарастване на международното напрежение, като "напомпват с оръжия украинския режим" въпреки открито обявените ядрени амбиции на Киев, според Лавров.

Ядреното копче е всичко, което му остава

Ядреното копче е всичко, което му остава

В XXI-ви век ядреното оръжие са чифтето пищови на голия гъз

Говорейки за изменението на климата, Лавров каза, че Русия е против ограниченията върху изкопаемите горива, наложени от Запада.

Русия продължава да защитава необходимостта от поддържане на баланс между работата по противодействието на изменението на климата, от една страна, и задачите на социално-икономическото развитие, от друга, каза той.