Филипинският президент Родриго Дутерте покани наблюдатели по правата на човека на ООН да отворят офис в страната и да се присъединят към всяка една анти-наркотична операция, съобщава Ройтерс.

"Аз лично по официални канали ще поканя комисията по правата на човека да създаде офис тук", коментира Дутерте пред репортери, във връзка с комисията на ООН по правата на човека OHCHR.

"Ще кажа на командирите на полицията, няма да работя без представител на комисията за правата на човека в ООН и всички трябва да носят камера, така че всичко да е прозрачно", допълва филипинският президент.

От ООН няма коментар относно изказването на Дутерте.

Гей ли си или педофил, изригна Дутерте срещу правозащитник №1 във Филипините

Гей ли си или педофил, изригна Дутерте срещу правозащитник №1 във Филипините

Дутерте бесен, че му правят спънки в избиването на наркоразпространители

Дутерте прави и публичен дебат с пратеници на ООН във връзка с кампанията и борбата му срещу наркотиците.

Неговото обръщане към Обединените нации е в момент, в който Филипинската национална полиция ​​е подложена на тежка критика за смъртта през август на двама тийнейджъри. Полицията твърди, че са били убити в самозащита, но активисти и политически опоненти заявиха, че това е хладнокръвно убийство.

 

Дутерте също така коментира, че е предложен бюджет от 678 млн. песо за закупуване на камери за полицията, които да се ползват по време на операции за борба с наркотиците, за да се покаже прозрачност.