Президентът на Филипините Родриго Дутерте се присмя на ръководителя на Комисията по правата на човека, питайки дали е педофил заради неговото съсредоточаване върху проблема с избиването на тийнейджъри в кървавата война на правителството срещу наркотиците, съобщава "Ройтерс".

Дутерте също така предложил на филипинските депутати, че проектобюджетът за Комисията по правата на човека, възлизащ на 678 млн. филипински песо (13,2 млн. долара), би могъл да бъди използван за оборудване на полицията с телесни камери, ако депутатите предпочетат да не възстановят финансирането на комисията, с която той многократно се е сблъсквал заради кампанията си срещу наркотиците.

Филипинските депутати отпуснаха $20 годишен бюджет за Комисията по правата на човека

Филипинските депутати отпуснаха $20 годишен бюджет за Комисията по правата на човека

Вземете парите си от престъпниците

Комисията по правата на човека поиска бюджет в размер на 1,72 млрд. песо за 2018 г., но правителството вместо това предложи почти тройно по-малко - 678 млн. песо. Съюзниците на Дутерте в долната камара на Конгреса след това гласуваха да отпуснат на комисията само 1000 песо (20 долара), което критиците на войната срещу наркотиците разглеждат като очевидно отмъщение за нейните опити да разследва хиляди убийства през последните 15 месеца, включително на двама тийнейджъри през август.

"Защо този човек е толкова... задушен по темата за младите хора, особено момчета? Педофил ли си", запита Дутерте, имайки предвид шефа на Комисията по правата на човека Чито Гаскон.

"Защо си обладан от тийнейджърите? Имам съмнения. Гей ли си или педофил", продължи с подигравателните въпроси държавният глава на Филипините.

Говорителката на комисията изтъкна, че коментарите на президента отклоняват общественото внимание от критичния проблем с правата на човека в страната.