Филипинският президент Родриго Дутерте е одобрил петгодишен план за модернизация на армията с 6 милиарда долара, съобщава "Ройтерс".

Предишният 15-годишен план за обновяване не успява да се справи в средата на 90-те години на миналия век, оставяйки Филипините с остаряла техника, включително военни кораби от Втората световна война и хеликоптери, използвани от САЩ във войната във Виетнам.

"Сега имаме зелена светлина да закупим чисто ново оборудване, като изтребители, дронове, радари, допълнителна фрегата и подводница, за да увеличим нашата отбранителна способност", коментира филипнски военен представител.

Предишната администрация на Бениньо Аквино е похарчила около 1,7 милиарда долара за военни цели по време на мандата си през 2010-2016 г., най-вече за кораби и самолети втора ръка.

Одобреният от Дутерте план за модернизация за 5,6 милиарда долара е за 33 проекта за модернизация с фокус върху вътрешната сигурност и защитата на огромните морски граници, коментира филипински генерал.

"Ние си поставяме за цел безпилотни летателни апарати, далекообхватни патрулни самолети, патрулни кораби и дизело-електрическа подводница", обяснява той.

Манила планира да придобие четири подводници след 2023 г., но планът може да бъде ускорен, за да се увеличат регионалните възможности на флота, каза говорителят на отбраната Арсенио Андолонг. "Искаме да купим подводници възможно най-скоро", допълва той.

Дутерте е определил и 1 милиард долара за нови хеликоптери и леки танкове, но все те още не са закупени.

Филипините са получили дарения от военни техника от Австралия, Китай, Япония, Русия и Съединените щати, най-вече за реакция при бедствия и борба с пирати.