Танкерът за петролни продукти Sounion беше атакуван от две малки лодки и ударен от три снаряда в Червено море край Йемен в сряда. Нападението е причинило щети на кораба, но екипажът не е пострадал, съобщиха гръцкото министерство на корабоплаването и британската морска агенция UKMTO, цитирани от "Ройтерс".

Sounion съобщи, че е бил приближен от два малки плавателни съда с около 15 души на борда и каза, че е имало имало кратка размяна на огън с леки оръжия по време на инцидента на 142 кмморски километра западно от йеменското пристанище Ходейда, съобщиха от морските търговски операции на Обединеното кралство.

Sounion, плаващ под гръцки флаг кораб с 25 членове на екипажа, загуби способността си да маневрира в резултат на атаката, добави UKMTO, а гръцкото министерство на корабоплаването заяви в изявление, че корабът е бил повреден.

Освен това се казва, че няма съобщения за ранени сред чуждестранния екипаж - двама руснаци и останалите филипинци.

Британската охранителна фирма Ambrey отделно съобщи за друг инцидент в същия район, като каза, че "корабът е бил обстрелян от леки оръжия от две лодки при предишен инцидент на 18 морски километра по-южно", каза тя, без да назовава кораба, който участва.

Свързаните с Иран бунтовници хуси в Йемен започнаха атаки срещу международни кораби в района на Червено море от ноември в знак на солидарност с палестинците във войната между Израел и Хамас .

Групата успя да потопи един кораб, да завладее друг и да прекъсне глобалното корабоплаване, като принуди корабите да избягват близкия Суецки канал и да пренасочат търговията около Африка.

HRW: Израелската атака срещу Ходейда е военно престъпление

HRW: Израелската атака срещу Ходейда е военно престъпление

Въздушните удари са били безразборно и непропорционално нападение срещу цивилни,