Израелските въздушни удари срещу йеменското пристанище Ходейда миналия месец бяха безразборно и непропорционално нападение срещу цивилни, което може да е равносилно на военно престъпление. Това обяви организацията Human Rights Watch (HRW), съобщава "Ройтерс".

Израел посоччи, че на 20 юли неговите военни самолети са поразили военни цели на хусите близо до Ходейда.

Атаката беше насочена към петролни съоръжения и електроцентрала. По данни на HRW при нея са загивали най-малко шестима души, а поне 80 са били ранени.

Нападението беше извършено ден, след като дрон на хусите удари икономическия център на Израел Тел Авив, убивайки един човек, което според HRW също може да представлява военно престъпление.

Серия от удари поразиха Ходейда в Йемен, има жертви

Серия от удари поразиха Ходейда в Йемен, има жертви

Според Mehr, ударът е бил извършен от израелските военни

Ответните израелски въздушни удари срещу Ходейда поразиха над две дузини резервоари за съхранение на петрол и два транспортни крана в пристанището, както и електроцентрала в района Салиф в провинцията, отчете Human Rights Watch.

"Атаките причиняват непропорционални щети на цивилни лица и обекти. Сериозните нарушения на законите на войната, извършени умишлено, тоест умишлено или безразсъдно, са военни престъпления", изтъкват от организацията.

В доклада на HRW се отбелязва, че анализираните сателитни изображения са установили, че петролните резервоари са горели най-малко три дни, което е породило опасения за околната среда.

Ходейда е под контрола на хусите от 2021 г. Градът е от решаващо значение за доставката на храна и други стоки от първа необходимост на йеменското население, което е зависимо от вноса. Около 70% от търговския внос на Йемен и 80% от неговата хуманитарна помощ минава през пристанището.

80 ранени след израелските удари в Йемен

80 ранени след израелските удари в Йемен

Израел пое отговорност за удара и посочи като причина удара срещу Тел Авив

Хусите изстреляха ракети и дронове срещу Израел и прекъснаха световната търговия през Червено море в отговор на нападението на Израел срещу Газа. Това допълнително дестабилизира Близкия изток на фона на продължаващата от десет месеца война в палестинския анклав.

Израел твърди, че хусите са предприели 200 атаки срещу него от началото на войната в Газа, като много от тях са били прехванати и повечето не са били смъртоносни.

Необичайна атака с дрон на хусите на 19 юли, при която беше поразен Тел Авив, обаче принуди Израел да обяви първите си удари срещу групировката на следващия ден.