Два търговски кораба се отклониха курса си в Червено море и Аденския залив. Те са били свързани със същата компания, чийто кораб бе отвлечен от йеменските хути, според данни от сайтове, следящи морския трафик и британската компания за морска сигурност Ambrey.

В неделя Израел заяви, че хутите са пленили товарен кораб, притежаван от Великобритания и управляван от Япония в южната част на Червено море, описвайки инцидента като "ирански терористичен акт" с последици за международната морска сигурност.

Хутите, съюзник на Техеран, потвърдиха, че са заловили кораб в този район, но го описаха като израелски.

Говорителят на правителството на Япония в понеделник потвърди залавянето на кораба Galaxy Leader, управляван от Nippon Yusen, добавяйки, че Япония се обръща към хутите, докато търси помощта на саудитските, оманските и иранските власти, за да работят за бързото освобождаване на кораба и неговия екипаж.

Два други кораба, също посочени като търговски управлявани от Ray Car Carriers, Glovis Star и Hermes Leader, отклониха своите плавателни маршрути в неделя, съобщи британската агенция Ambry в понеделник.

Hermes Leader беше поел курс на юг от Ништун в Йемен, когато смени посоката си на движение.

"Корабът продължи да плава обратно към мястото, откъдето беше дошъл, означавайки като нова дестинация Хамбантота, Шри Ланка", съобщи Ambry. "Корабът претърпя минимум четиридневно прекъсване на работата и измина допълнителни 1876 морски мили."

Glovis Star се носеше няколко часа в Червено море, преди да продължи пътуването си, показаха данни от сайта за проследяване на кораби в понеделник.

Galaxy Maritime Ltd, която е посочена в транспортните регистри като действителен собственик на Galaxy Leader, не отговори веднага на искане за коментар.

Ръководството на хутите миналата седмица заяви, че техните сили ще предприемат нови атаки срещу Израел и че могат да атакуват израелски кораби в Червено море и протока Баб ал-Мандеб.

Американската морска администрация MARAD в съобщение заяви, че Galaxy Leader е бил отвлечен на около 50 мили западно от контролираното от хутите пристанище Ходейда, добавяйки, че корабите трябва да "проявяват повишено внимание, когато преминават през тази зона".

"Вчера видяхме нов прецедент - за първи път видяхме (едно) официално съобщение за пирати, превзели кораб в открито море, което според мен е голяма заплаха за международното право и ред", каза израелският президент Исак Херцог в коментари в понеделник, говорейки за Galaxy Leader.

МВР потвърди за двама българи на борда на отвлечения в Червено море кораб

МВР потвърди за двама българи на борда на отвлечения в Червено море кораб

Вътрешното министерство извършва и дисциплинарни проверки за полицейско насилие